Fotografa Irina Ionesco a murit. Avea 91 de ani
A murit fotografa Irina Ionescu. Aceasta avea 91 de ani.
Fotografa de origine română Irina Ionesco a decedat luni la vârsta de 91 de ani, a indicat joi pentru AFP fiica artistei, confirmând un articol din Liberation.
Artista născută la 3 septembrie 1930 a murit luni la spitalul Rothschild din Paris, în urma unei serii de accidente vasculare, a menţionat Eva Ionesco, pe care mama ei a fotografiat-o între 4 şi 11 ani în clişee erotice.
Irina Ionesco a devenit celebră în anii 1970 mai ales datorită acestor fotografii.
"Mama m-a făcut să sufăr enorm toată viaţa", a mărturisit Eva Ionesco pentru France Presse, recunoscând totuşi talentul "de netăgăduit" al acesteia ca fotograf.
Irina Ionesco s-a născut la Paris, tatăl său fiind violonist şi mama acrobată, dar la patru ani a fost abandonată şi trimisă în România, unde a crescut în lumea circului, alături de bunica şi de unchii ei. Consacrarea ca fotograf a venit relativ târziu, prima sa expoziţie, în 1970, cu femei pozând teatral înconjurate de dantele, perle, flori artificiale şi obiecte-fetiş fiind un succes, scrie Agerpres.
Este doliu şi în fizică. A murit Sigurd Hofmann
A murit fizicianul Sigurd Hofmann, la vârsta de 78 de ani. Anunţul a fost făcut de Centrul GSI Helmholtz de Cercetare pentru Ioni Grei din Germania.
Hofmann, care s-a născut în 1944, a lucrat la Centrul Helmholtz timp de aproape 50 de ani.
În calitate de şef al secţiei de cercetare a elementelor grele, el a descoperit trei elemente chimice şi a fost implicat în cercetări care au dezvăluit existenţa altor trei.
Bohriu, hassiu, meitneriu, darmstadtiu, roentgeniu şi coperniciu se găsesc în prezent în tabelul periodic al elementelor sub numerele atomice de la 107 la 112.
Hofmann a obţinut faima mondială prin cercetările sale şi a fost recompensat cu mai multe premii prestigioase.
Oamenii de ştiinţă de la Centrul GSI Helmholtz folosesc un accelerator de particule pentru a ajuta la descoperirea elementelor, scrie Agerpres.
Profetul Climatului, James Lovelock, a murit în ziua în care făcea 103 ani
Omul de ştiinţă britanic James Lovelock, recunoscut drept unul dintre primii cercetători care au lansat semnale de alarmă cu privire la încălzirea climatică dar şi pentru "ipoteza Gaia", un construct teoretic în care prezintă Pământul ca pe o planetă vie, capabilă să se autoregleze, a murit la vârsta de 103 ani, a anunţat miercuri familia sa, transmite AFP.
"James Lovelock a murit ieri (marţi), la reşedinţa sa, înconjurat de familie, în ziua în care a împlinit 103 ani", conform comunicatului familiei. "Lumea îl cunoştea ca pe un pionier, un profet al climatului şi inventatorul teoriei Gaia", se mai precizează în comunicat.
Născut în 1919, Lovelock a crescut în sudul Londrei între cele două războaie mondiale şi a muncit timp de 20 de ani pentru Institutul britanic de cercetări medicale. Angajat de NASA la începutul anilor '60, Lovelock s-a stabilit pentru o perioadă în California, unde a lucrat la proiecte privind posibilitatea existenţei vieţii pe Marte.
Este cunoscut pentru că a formulat "ipoteza Gaia" în 1970, în care prezenta Terra ca pe o fiinţă vie, capabilă să se autoregleze. În epocă, teoria sa a fost criticată de alţi oameni de ştiinţă. CITEŞTE AICI MAI MULTE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News