Fotograf ucrainean, împușcat de soldații ruși. Prietenul său ar fi fost ars de viu. RSF: Executați cu sânge rece
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Fotograf ucrainean, împușcat de soldații ruși. Prietenul său ar fi fost ars de viu. RSF: Executați cu sânge rece / Foto: Pixabay, de Raman Oza
Fotograf ucrainean, împușcat de soldații ruși. Prietenul său ar fi fost ars de viu. RSF: Executați cu sânge rece / Foto: Pixabay, de Raman Oza
Un fotograf ucrainean ar fi fost executat de soldații ruși, alături de prietenul său.

Fotograful ucrainean Maksim Levin a fost "executat cu sânge rece", alături de prietenul său Oleksiy Cernîșciov, de către forțele ruse, a declarat miercuri Reporteri fără frontiere (RSF) într-un raport de 16 pagini, conform Reuters. Cei doi ar fi fost omorâți la nord de Kiev, la 13 martie, transmite Agerpres.

"Dovezile împotriva forțelor rusești sunt copleșitoare", a declarat grupul pentru libertatea presei.

Reuters nu a putut verifica în mod independent concluziile raportului. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Cine era Maksim Levin

Născut în 1981, Levin era un documentarist și contribuise ocazional la reportajele Reuters despre această țară din 2013. El a dispărut pe 13 martie, ziua în care RSF spune că a fost executat.

John Pullman, editorul-șef global al Reuters pentru imagini, a declarat despre Levin în aprilie: "Moartea sa este o pierdere uriașă pentru lumea jurnalismului. Gândurile noastre sunt alături de familia sa în aceste momente dificile".

RSF a declarat că a examinat dovezile de la locul crimei, care includeau gloanțe și mașina incendiată a lui Levin, precum și fotografii făcute corpurilor lui Levin și Cernîșciov, atunci când au fost descoperite, pe 1 aprilie.

Prietenul său ar fi fost ars de viu

Raportul publicat de Reporteri fără frontiere a precizat că poziția corpului lui Cernîșciov și alte dovezi indică faptul că este posibil ca acesta să fi fost ars de viu, iar Levin a fost probabil ucis de unul sau două focuri de armă de la mică distanță. Se pare că o fotografie a cadavrului său arată trei răni vizibile provocate de gloanțe. RSF a adunat mai multe probe între 24 mai și 3 iunie.

Procurorii ucraineni spun că Levin a fost ucis de două focuri de armă de calibru mic trase de membri ai forțelor armate ale Rusiei.

Al doilea cetățean american, ucis în Ucraina. Washingtonul a confirmat decesul

Statele Unite au confirmat, marţi, că un al doilea cetăţean american a fost ucis în luptă în Ucraina şi au reiterat apelul ca americanii să nu meargă să ia parte la conflict, după ce alţi doi au fost capturaţi de Rusia, informează AFP, citat de Agerpres.

Departamentul de Stat a confirmat decesul lui Stephen Zabielski, în vârstă de 52 ani, precizând că acordă asistenţă consulară familiei acestuia. 'Reiterăm că cetăţenii americani nu ar trebui să se deplaseze în Ucraina, din cauza conflictului armat în desfăşurare şi a riscului ca responsabilii cu securitatea în cadrul guvernului rus în Ucraina să facă din ei o ţintă din cauza cetăţeniei lor americane', a afirmat un purtător de cuvânt al diplomaţiei de la Washington.

El i-a chemat pe americanii care se află în Ucraina 'să plece imediat, dacă o pot face în siguranţă, cu orice mijloc de transport comercial sau privat pe cale terestră'.

Stephen Zabielski este al doilea american a cărui moarte în timp ce lupta alături de trupele ucrainene a fost confirmată de la începutul invaziei ruse în februarie. Un fost puşcaş marin în vârstă de 22 ani, Willy Joseph Cancel, a fost ucis în circumstanţe similare la sfârşitul lunii aprilie. Într-un necrolog apărut într-un ziar din statul New York, unde locuia Stephen Zabielski, scrie că fostul muncitor în construcţii, care lasă în urma lui o soţie şi cinci copii vitregi, a murit pe 15 mai 'luptând în satul Dorojniank, în Ucraina'.

Decesul său a fost confirmat în timp ce doi foşti militari americani voluntari în rândul forţelor ucrainene au fost capturaţi la începutul lunii iunie în estul Ucrainei. Alexander Drueke şi Andy Huynh au fost filmaţi în înregistrări video difuzate săptămâna trecută de o televiziune publică din Rusia, dar circumstanţele în care ei au fost capturaţi nu sunt clare. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel