Fotbalul românesc, în groapă cu ambele picioare. Când te temi de andorrezi, mai bine te uiţi la TV
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la RF._.studio, Pexels
Fotografie de la RF._.studio, Pexels
În urmă cu peste 20 de ani, Gheorghe Hagi spunea că Generaţiei de Aur ar trebui să i se facă statuie. Pentru că rezultate mai bune decât ale lor nu va mai avea nimeni în fotbalul românesc. 

Erau vremurile în care meciurile cu Andorra, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Insulele Feroe erau câştigate încă de la tragerea la sorţi. Singura problemă care se punea era a scorului, a golaverajului care să îţi permită să te baţi la locul 1 sau 2 din grupă cu echipele naţionale alea cu adevărat tari. 

La fel era şi la nivel de cluburi. Echipele româneşti care participau în cupele europene se bucurau nespus când picau cu câte o formaţie din ţările sus menţionate, sau Kazahstan, Armenia, etc. Pentru că ştiau că se vor califica la pas, vor avea nişte victorii garantate, ba chiar vor putea face spectacol pentru suporteri fără să aibă o presiune extraordinară. Nimeni nu credea că lucrurile se vor schimba atât de mult... 

Şi totul a început cu acele declaraţii fatidice, care parcă au turnat plumb în ghete jucătorilor noştri: "nu mai există echipe mici". Astfel, echipele de club, dar şi naţionala României, au ajuns să se chinuie şi chiar să fie învinse de echipe din ţările ante-menţionate. Să se facă de râs. Să ajungă la fundul Europei, de râsul lumii. 

Ultimul caz este al echipei campioane a României. Al echipei care a câştigat ultimele cinci titluri în prima divizie a fotbalului românesc. Cel puţin teoretic, al celei mai bune formaţii din România. CFR Cluj a pierdut cu Pyunik Erevan, din Armenia, în preliminariile Ligii Campionilor. Şi a ajuns în preliminariile Conference League, a treia competiţie ca valoare din Europa, unde dă de campioana Andorrei, Inter D'Escaldes. De care, cel puţin la nivel declarativ, SE TEME! Pe motiv că e o echipă bună dacă a câştigat trei campionate la rând. 

Nu pot să nu mă întreb, astfel, şi să nu îl întreb pe Dan Petrescu: dacă Inter D'Escaldes este o echipă bună pentru că a câştigat trei campioane consecutiv, CFR Cluj, care are cinci titluri la rând, ce fel de echipă este? Şi mai important, de ce este fricoasă? 

La FCSB, atitudinea e similară, declarativ, dar acolo sunt, poate, alte dedesubturi. Gigi Becali a spus că FCSB nu se poate califica mai departe în Conference League dacă joacă precum în meciul cu U Cluj, din Liga 1. Dar e mai mult decât posibil să fie doar o încercare de a-i motiva pe jucători, de a stârni un pic de orgoliu în ei. Dacă o mai exista aşa ceva în fotbaliştii români ocupaţi mai mult cu ceasuri, maşini şi cluburi decât cu mingea. 

Singura atitudine cu adevărat bună e a celor de la Universitatea Craiova, care au recunoscut că ar fi o ruşine să piardă contra echipei din Albania cu care joacă în Conference League, astfel că victoria e singura opţiune.

"Ne gândim la următorul adversar, Zorya Luhansk. Este foarte important ca în primul meci să faci un rezultat care să îți dea speranțe, pentru calificare. Asta nu înseamnă că dacă te impui în primul meci ești ca și calificat, oricum se joacă în dublă manșă. Meciurile internaționale sunt diferite ca specific față de cele din campionat. În meciurile internaționale se pune mult orgoliu și ambiție, pentru că îți reprezinți țara", a declarat Sorin Cârţu, preşedintele oltenilor.

Şi da, aşa se face. Că nu joacă nicio echipă din Liga 1 cu Real Madrid în primul tur! Altfel, când ţi-e teamă de andorrezi, mai bine stai acasă şi te uiţi la TV. 

*acest articol reprezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel