Fotbal. Reforma Ligii Campionilor: UEFA şi ECA sunt să asculte celelalte părţi
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
UEFA şi Asociaţia europeană a cluburilor (ECA), ce au lansat un proiect controversat de reformă a Ligii Campionilor, sunt gata acum să asculte celelalte părţi, au afirmat ele la un congres organizat lângă Lisabona, scrie AFP.

'Trebuie ţinut cont de toate reacţiile', 'pentru ca toată lumea să poată adera' la noul model al competiţiilor europene care va intra în vigoare în 2024, a declarat vineri secretarul general al ECA, Michele Centenaro. 'Fotbalul naţional trebuie protejat şi, în acelaşi timp, trebuie încercat ca performanţele europene să fie mai bine răsplătite', a adăugat el înaintea adunării generale a ECA ce va avea loc luni şi marţi la Geneva.

'Nu există nicio presiune să fie luată o decizie. Discuţiile vor continua cu siguranţă până în 2020 şi o decizie va fi luată când vom fi pregătiţi', a afirmat joi directorul de competiţii al UEFA, Giorgio Marchetti, ce a participat şi el la conferinţa Soccerex Europe găzduită de Portugalia. UEFA a decis să amâne sine die o importantă întâlnire prevăzută pe 11 septembrie cu cluburile şi ligile şi consacrată reformei Ligii Campionilor. 'Într-un fel sau altul, argumentele noastre au fost ascultate', şi-a exprimat satisfacţia preşedintele Ligilor Profesioniste (European Leagues), Lars-Christer Olsson.

Asociaţia pe care o conduce s-a opus unui proiect ce şi-ar propune înfiinţarea unei ligi 'închise', rezervată celor mai mari cluburi din Europa. European Leagues a reafirmat principiile care ar trebui să fie la baza oricărei reforme a competiţiilor continentale intercluburi: protejarea întrecerilor naţionale, mărirea numărului de cluburi implicate la nivel european şi un sistem 'mai echitabil' de distribuţie a veniturilor. Proiectul prezentat în mai de UEFA ar fi dus, începând din 2024, la o Ligă a Campionilor aproape închisă, foarte favorabilă celor mai mari cluburi, cu 24 de echipe din 32 calificate automat de la un sezon la altul ţi doar patru locuri disponibile prin intermediul competiţiilor naţionale. Cele 32 de echipe ar fi fost împărţite în patru grupe de câte opt echipe, în loc de opt grupe de câte patru echipe, fiecare echipă disputând astfel 14 meciuri în faza grupelor, în loc de şase ca până acum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel