Fostul preşedinte al parlamentului rus, Ruslan Hasbulatov, a murit
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Ruslan Hasbulatov, fost președinte al parlamentului rus și un aliat al lui Boris Elţîn, înainte de a se întoarce împotriva lui în 1993, a murit la vârsta de 80 de ani.  

Fostul preşedinte al parlamentului rus Ruslan Hasbulatov, un aliat al lui Boris Elţîn înainte de a se întoarce împotriva lui în 1993, a murit la vârsta de 80 de ani, a anunţat marţi televiziunea de stat, citând apropiaţi ai acestuia, notează AFP.

Ruslan Hasbulatov, de origine cecenă, a încetat din viaţă la domiciliul său de la periferia Moscovei, potrivit aceleiaşi surse.

Activistul pentru drepturile omului Alexandr Cerkasov a confirmat că Hasbulatov a murit marţi, fără a preciza cauza decesului.

Corpul său va fi transportat în satul natal, Tolstoi-Iurt, în Cecenia, unde va avea loc înmormântarea lui, a precizat el pe Facebook.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, Ruslan Hasbulatov, un colaborator apropiat al lui Boris Elţîn, a fost numit preşedinte al parlamentului. Cei doi au rezistat împreună loviturii de stat din august 1991.

Dar o rivalitate i-a opus rapid. Lupta pentru putere a culminat cu revolta din octombrie 1993, când Boris Elţîn a trimis tancuri să ia cu asalt clădirea parlamentului. Hasbulatov a fost închis pentru scurt timp.

I s-a acordat amnistia în 1994, dar cariera sa politică s-a încheiat. "Elţîn practic mi-a distrus viaţa", a declarat Ruslan Hasbulatov în 2014 pentru jurnalul Argumentî i Faktî, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel