Un premier al Republicii Moldova riscă să rămână fără cetățenia română
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 19 feb, 23:42
Fostul premier al Republicii Moldova riscă să rămână fără cetățenia română  / Sursă foto: Facebook Ion Chicu
Constantin Codreanu, fostul deputat în Parlamentul României, a anunțat astăzi că următoarea ședință a Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) în cadrul căreia se va discuta despre retragerea cetățeniei ex-premierului Ion Chicu va avea loc pe 2 aprilie.

Constantin Codreanu susține că Autoritatea Națională de Cetățenie va lua o decizie finală privind retragerea cetățeniei după ce își va expune poziția și fostul premier Ion Chicu.

„Așa cum am precizat de la bun început, procesul este unul anevoios și de durată. Cu toate acestea, vă asigur că nu renunț și că voi face tot ce depinde de mine pentru o decizie favorabilă retragerii. Ședința de ieri este un nou pas în procesul de retragere a cetățeniei, dar nici pe departe ultimul. Urmează o altă ședință la ANC pe 2 aprilie 2021. Între timp, va fi invitat la ANC și domnul Chicu pentru a-și prezenta punctul de vedere. Ulterior, Comisia pentru Cetățenie a ANC va lua o decizie și va face o recomandare președintelui ANC. În caz că va fi emis un ordin de retragere, acesta va putea fi atacat în instanță”, a spus Codreanu într-o postare pe Facebook.

Codreanu vrea să modifice legea cetățeniei

Codreanu mai spune că, în cazul în care nu va exista o decizie favorabilă retragerii cetățeniei, acesta se va asigura de modificarea Legii privind cetățenia română.

„Sper să avem o decizie favorabilă retragerii. În caz că nu, mă voi asigura că vom modifica Legea 21/1991 prin prietenii din Parlament, astfel încât să nu mai trăim neputincioși revolta noastră a românilor de bună credință care respectă jurământul rostit în momentul redobândirii cetățeniei române, în timp ce alții atacă senin România și poporul român, deși au pașapoarte românești în buzunar. Românofobia trebuie sancționată exemplar (…) Pe 25 februarie, voi fi din nou la ANC. Va avea loc ședința parte a procesului privind retragerea cetățeniei române a primarului de Olănești, raionul Ștefan Vodă, implicat în vandalizarea monumentului închinat grănicerilor români din primul război mondial”, a conchis fostul deputat în Palatul Parlamentului de la București.

La 18 februarie, Codreanu a anunțat că a fost invitat la ANC pentru mai multe formalități în legătură cu cererea depusă anterior privind retragerea cetățeniei române a ex-premierului Ion Chicu.

La 26 mai 2020, Constantin Codreanu s-a adresat cu o solicitare oficială către adresa Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) cerând să-i fie retrasă cetățenia română lui Ion Chicu, atunci premier al R. Moldova. Sesizarea a venit drept urmare a declarațiilor dure ale prim-ministrului la adresa europarlamentarului Siegfried Mureșan, a precizat atunci fostul deputat român, Constantin Codreanu.

Pe 7 iulie 2020, Autoritatea Națională pentru Cetățenie i-a trimis o invitație deputatului Constantin Codreanu cu privire la participarea acestuia la ședința în care Comisia pentru Cetățenie va analiza plângerea în cauză.

În iunie 2020, Chicu a declarat că a obținut cetățenia României cu 20 de ani în urmă, atunci când activa în domeniul businessului. „Este clar că cetățenia UE, dacă te gândești așa ca businessman, oferea multe posibilități și am mers pe această oportunitate”, menționa atunci ex-premierul, informează Ziarul de Gardă.

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro