Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Noul președinte al Cehiei pledează pentru un sprijin 'nelimitat' pentru Ucraina/ Agerpres
Noul președinte al Cehiei pledează pentru un sprijin 'nelimitat' pentru Ucraina/ Agerpres
 Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Republica Cehă, informează agenţiile de presă internaţionale.  

Rivalul său Andrej Babis a obţinut 44% din voturi, potrivit rezultatelor publicate în direct pe site-ul Oficiului ceh de statistică. Petr Pavel, general în rezervă în vârstă de 61 de ani, care a ocupat o funcţie înaltă în cadrul NATO, s-a prezentat în alegeri drept candidat independent şi beneficiază de sprijinul guvernului de centru-dreapta.

Andrej Babis, un miliardar de 68 de ani, care a ocupat postul de premier între anii 2017 şi 2021, s-a angajat în timpul campaniei să oblige guvernul să susţină populaţia în faţa creşterii preţurilor. În primul tur, în care au concurat opt candidaţi, Pavel îl devansase pe Babis, obţinând 35,4% din sufragii faţă de 35% ale acestuia. El a beneficiat între timp de voturile unora dintre concurenţii eliminaţi în primul tur.

Campania între cele două tururi ale scrutinului a fost aspră, cu un val de dezinformări care l-au avut drept ţintă pe Pavel şi ameninţări cu moartea la adresa lui Babis şi a familiei sale. Petr Pavel îl va înlocui pe Milos Zeman, politician controversat, care întreţinuse legături strânse cu Moscova înainte de a face o cotitură în momentul invaziei ruse în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel