Data publicării:

Fostul comisar european Günther Oettinger spune că Germania e o țară „bolnavă“ aflată în declin

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Un fost comisar al Uniunii Europene a susținut că Germania este „o țară bolnavă” în declin din cauza lipsei capacității de inovare și a dorinței scăzute de reformă.

Günther Oettinger a vorbit la un congres al Asociației Presei Libere de la Berlin, joi, unde a spus că Germania este „un caz bolnav” care are nevoie de „reanimare”, conform RMX.

El a cerut o schimbare radicală a abordării guvernului federal, asemănătoare cu Agenda 2010, un pachet legislativ introdus în Germania în anii 2000, care avea drept scop reformarea sistemului social german și a pieței muncii.

„Pe atunci, am câștigat un avans în ceea ce privește competitivitatea”, le-a spus el participanților.

„Dacă com coborî, există riscul unei pierderi a prosperității”, a spus Oettinger, care este fost prim-ministru al statului german Baden-Württemberg și fost comisar pentru bugetul UE, economia digitală și energie.

Germania a intrat în recesiune sub guvernarea liberală de stânga

„Pentru mine, Germania este în declin, este o țară bolnavă”, a adăugat el.

Economia germană a intrat luna trecută într-o recesiune tehnică, după două trimestre consecutive de contracție. Rămâne singura economie globală majoră a cărei economii este estimată de FMI că se va micșora în acest an, stârnind temeri cu privire la viitorul țării ca principală economie europeană.

De assemenea, Oettinger a deplâns calitatea dezbaterilor politice din Germania și a pus sub semnul întrebării măsura în care liderii politici au capacitatea de a face față preocupărilor economice cu care se confruntă.

Politicienii CDU au susținut că discursul politic a stagnat în toată țara și au susținut că nu doar guvernul federal este responsabil pentru eșecurile actuale, ci și slaba opoziție, dintre care chiar partidul său, CDU. Acesta nu a reușit să tragă guvernul la răspundere pentru nereușitele Germaniei din ultimul an.

Deziluzia publică se evidențiază și prin creșterea popularității partidului conservator de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a atins un maxim de 20% săptămâna trecută.

Sondajul plasează partidul la egalitate cu Social-Democrații (SPD), cel mai mare partid din coaliția semaforului. Prin urmare, AfD are o șansă serioasă de a avea o influență considerabilă în formarea următorului guvern federal german.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel