Fostul campion mondial de Formula 1, Nelson Piquet, anchetat după ce i-a dorit moartea preşedintelui Lula
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 04 noi 2022, 11:22
WhatsApp
Fostul campion mondial de Formula 1, Nelson Piquet, anchetat după ce i-a dorit moartea preşedintelui Lula
Fostul campion mondial de Formula 1, Nelson Piquet, anchetat după ce i-a dorit moartea preşedintelui Lula
Justiţia braziliană a deschis, joi, o anchetă împotriva fostului campion mondial de Formula 1 Nelson Piquet, care a fost văzut într-o înregistrare video în timp ce îndemna la moartea preşedintelui ales Luiz Inacio Lula da Silva, informează AFP. 

'Să-l ucidem pe acest nemernic de Lula', a afirmat Nelson Piquet în înregistrarea cu pricina pe reţelele de socializare, unde este văzut participând la una din manifestaţiile care contestau victoria liderului de stânga. 'Lula, la cimitir', a adăugat fostul pilot.

Parchetul federal a apreciat, într-o declaraţie publică, că afirmaţiile lui Piquet 'stimulează dărâmarea guvernului ales, precum şi îndemnul la violenţă împotriva lui Lula da Silva', care va ocupa funcţia de preşedinte al Braziliei pentru a treia oară, începând cu 1 ianuarie 2023.

'Declaraţiile lui Piquet nu se limitează la simple expresii de opinie, ci constituie o formă concretă de incitare condusă împotriva populaţiei', au precizat procurorii. Nelson Piquet, triplu campion mondial de Formula 1, urmează să se prezinte în faţa poliţiei federale pentru audieri. 

Tensiuni tot mai mari în Brazilia, după înfrângerea lui Bolsonaro în alegeri

Tensiunile continuau joi în Brazilia, unde preşedintele în exerciţiu Jair Bolsonaro le-a cerut cu o zi în urmă susţinătorilor săi să pună capăt ultimelor blocaje rutiere, cauţionând în acelaşi timp "manifestaţiile legitime" după înfrângerea sa la limită în faţa lui Luiz Inacio Lula da Silva la alegerile prezidenţiale, relatează AFP.

"Vă lansez un apel: deblocaţi drumurile. Nu mi se pare că asta face parte din manifestaţii legitime", a spus miercuri liderul de extremă-dreapta, într-un video difuzat pe reţelele de socializare, făcând referire la barajele menţinute în mai mult de jumătate din state, chiar dacă ele erau mult mai puţine decât marţi.

"Celelalte manifestaţii care au loc în toată Brazilia, în alte locuri, fac parte din jocul democratic, sunt binevenite", a adăugat el.

Ziua de mobilizare de miercuri a fost marcată de un episod violent: la un baraj rutier în apropiere de Mirassol, în statul Sao Paulo (sud-est), un şofer a intrat în manifestanţi, rănind cel puţin şapte persoane, conform CNN, notează Agerpres.

Unii susţinători ai lui Bolsonaro au ameninţat jurnalişti, între care şi o echipă a AFP, în special în Sao Paulo.

Conform site-ului de ştiri UOL, manifestaţii în favoarea unei intervenţii a armatei au avut loc miercuri în faţa unor clădiri militare din 11 state, dintr-un total de 27 de state.

Aceste proteste au avut loc la o zi după un discurs al lui Jair Bolsonaro, fost căpitan militar nostalgic după dictatura militară (1964-1985), învins la limită la alegerile prezidenţiale de duminică de fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010).

El a rupt marţi tăcerea de două zile, spunând că "va respecta" Constituţia şi a dat undă verde tranziţiei spre succesorul său de stânga.

Dar a livrat şi un mesaj perceput ca o încurajare de către susţinătorii săi: "Manifestaţiile paşnice vor fi mereu binevenite".

Potrivit lui Bolsonaro, manifestaţiile sunt "rezultatul indignării şi al unui sentiment de nedreptate privind modul în care s-a derulat procesul electoral".

După ce Bolsonaro și-a transmis mesajul, șeful său de cabinet, Ciro Nogueira, a indicat că administrația sa nu va contesta rezultatul alegerilor.

„Președintele Jair Bolsonaro... m-a autorizat să începem procesul de tranziție”, a spus el. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?