Data actualizării:
Data publicării:

Fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman, spune motivele pentru care România nu e primită în Schengen: "Ar trebui să aibă rușine!"

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Adrian Zuckerman, ultimul mesaj în calitate de ambasador al SUA
Adrian Zuckerman, ultimul mesaj în calitate de ambasador al SUA

Fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, spune că România trebuie să lupte pentru dreptul de a adera la spațiul Schengen. 

Adrian Zuckerman nu s-a ferit deloc de cuvinte și i-a acuzat dur pe cei care se opun aderării României la Schengen. Fostul ambasador al SUA în România a vorbit și despre interesele care stau de fapt la baza acestui veto: 

„Cred că austriecii, ungurii, olandezii trebuie să aibă numai ruşine că blochează România să intre în Schengen. Este un amestec de protecţionism al industriei agriculturii, al portului din Olanda, e o influenţă rusă în Ungaria şi Austria, în opinia mea, care îi face să blocheze. (…) Motivele care sunt spuse mai ales de ministrul de Interne al Austriei că sunt sindicate de trafic de persoane în România e ceva de necrezut. Cele mai mari astfel de sindicate sunt în Olanda, Franţa şi Europa de Vest. E ruşine şi România trebuie să aibă curaj să nu mai accepte acest refuz în Schengen”, a declarat Zuckerman la TVR Info.

Karner a dat de înțeles la București că Austria nu își va schimba votul privind aderarea României la spațiul Schengen 

Ministrul Federal de Interne al Austriei, Gerhard Karner, aflat în vizită la Bucureşti, a declarat miercuri că nu poate să ofere o dată privind aderarea României la Spaţiul Schengen.

"Permiteţi să vă repet mesajul pe care l-am transmis de ce nu am putut să votez pe 8 decembrie pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. În primul rând, pentru că avem un sistem care nu funcţionează. Dacă există controale pe care le efectuaţi dumneavoastră la frontierele externe ale României, există controale şi între Germania şi Austria. Asta înseamnă că şi cetăţenii austrieci care se duc în Germania sunt controlaţi. Franţa face la fel cu Germania. Şi aş putea să vă mai dau câteva exemple. Sistemul nu funcţionează şi interesul nostru bilateral este să vedem ca acest sistem să înceapă să funcţioneze cu frontiere externe funcţionale. De aceea, suntem parteneri apropiaţi care lucrează împreună pentru atingerea acestor obiective. Primii paşi i-am reuşit, dar mai avem mult de lucru împreună", a spus Karner.

Întrebat de jurnalişti când va vota Austria pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, oficialul austriac a afirmat că nu poate oferi o dată în acest sens.

"Vă spun foarte deschis: din partea mea, nu pot să vă ofer astăzi o dată. În primul rând, vreau să obţinem rezultate, pentru ca UE să fie protejată în zona frontierelor externe", a precizat Gerhard Karner.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel