Data publicării:
Ionuț Vulpescu, despre Orban: Să nu fie guvernul doar un balon de încercare. Ei pregătesc altceva
Senatorul PSD Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii, a criticat câteva dintre declaraţiile lui Ludovic Orban, care a anunţat că executivul pentru care cere vot de învestire este unul "de tranziţie".
"Nedumeriri de tranziție guvernamentală
Cred că nu sunt singurul căruia i s-a părut că nu aude bine când Ludovic Orban a declarat, cu aplomb, că guvernul pe care se pregătește să-l treacă de votul Parlamentului este unul „de tranziție". Tranziție? Este prima oară când cineva își caracterizează așa guvernul pe care l-a format. Tranziție de la ce la ce? De la creștere economică și a puterii de cumpărare la o sănătoasă și apetisantă austeritate, care o să reconstruiască România din ruinele guvernării pesediste? Se râde deja copios pe tema asta, deși este de plâns!
Urmând firul încâlcit al gândirii premierului care va să fie, ajungem la concluzia că și domnia sa va fi tot un premier de tranziție: de la ce ar fi putut să fie la ce n-a ajuns să fie. Pentru că, doar citind lista posibililor miniștri, nu-ți dă pace senzația că e ceva în neregulă cu multe dintre numele de pe listă. Nominalizări de dragul de a fi făcute. Nu vreau să insist, dar dacă pentru Cultură liberalii atât au găsit, ce concluzii poți trage? Cât despre portofoliul de la Finanțe, unde a fost titularizat un om care, prin 2008, a orchestrat un atac speculativ împotriva monedei naționale, care i-a atras „recunoștința" Guvernatorului BNR, s-a gândit cineva dacă va mai putea avea un dialog cu Mugur Isărescu și cu Banca Națională? Sau liberalii nu cred în persoana numită la Finanțe?
Pentru cineva care trepida de nerăbdare să guverneze și se jura, vorba cuiva, pe antena lui de bulgari, că e pregătit de guvernare, programul propus de Ludovic Orban este o însăilare incoerentă, cu multe prevederi de conjunctură, care nu înseamnă nimic, și cu câteva obiective nedeclarate ca atare, care sunt pe o agendă ascunsă, a unor grupuri de interese: privatizări în educație și în sănătate, desființarea unor programe de stimulare a agriculturii și creării de noi locuri de muncă (deranjează pe cineva creșterea capacității agriculturii românești de a concura pe piața europeană și internațională?), licențieri masive în sectorul public, pentru a „rezolva" problema deficitului de forță de muncă", a scris Ionuţ Vulpescu pe Facebook.
Programul de guvernare, problemă de legitimitate
"Acest program de guvernare pune o problemă de legitimitate: nu poți impune așa ceva cu doar 20% din voturile obținute la parlamentarele din 2016, cu atât mai mult cu cât asemenea prevederi nu au fost prinse în oferta electorală de atunci a PNL. De aici întrebarea, la fel de legitimă: ce anume a justificat efortul de a provoca o gravă criză politică și guvernamentală, cu de acum cunoscutele efecte asupra economiei şi creşterii neliniștii sociale, prin orchestrarea Moțiunii de Cenzură? Cereau interesul național sau binele public așa ceva?
Și, de ce nu, dacă vorbim despre guvern de tranziție, nu cumva evenimentele din ultimele săptămâni ne obligă să ne gândim și la o altă tranziție? Să nu fie, acest guvern, doar un balon de încercare, pentru a testa reacțiile politicului, și mai ales pe acelea ale cetățenilor? Iar în spatele guvernului Orban să se ascundă un altul, la fel de toxic, dar cu alte nume, mai puțin cunoscute, deci mai puțin controversate? Oricum ar fi, totul se dovedește o luptă pentru putere care nu are nimic în comun cu agenda publică și cu prioritățile economiei și societății. Este o desconsiderare brutală a cetățeanului, a nevoilor și așteptărilor lui.", a mai scris Vulpescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News