Fost ministru al Apărării din Danemarca, inculpat pentru transmiterea de secrete de nivel înalt
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Fost ministru al Apărării din Danemarca, inculpat pentru transmiterea de secrete de nivel înalt / Foto: Pixabay, de StockSnap
Fost ministru al Apărării din Danemarca, inculpat pentru transmiterea de secrete de nivel înalt / Foto: Pixabay, de StockSnap
Un fost ministrul al Apărării din Danemarca a fost inculpat pentru transmiterea de secrete de nivel înalt.

Claus Hjort Frederiksen, fost ministru al Apărării în Danemarca, a fost inculpat marţi pentru transmiterea de secrete de nivel înalt, informează Agerpres, citând AFP şi Reuters.

Frederiksen, care a deţinut portofoliul ministerial din 2016 până în 2019, a fost pus sub acuzare de procuratură conform unui capitol rar utilizat din codul penal, care prevede o pedeapsă maximă de 12 ani de închisoare. Comunicatul oficial nu detaliază acuzaţiile, ci doar faptul că inculpatul "a dezvăluit sau transmis secrete de stat de mai multe ori". Nici identitatea acestuia nu a a fost de altfel precizată, menţionându-se doar că este vorba de un fost membru al parlamentului.

Fostul ministru a confirmat marţi pe Facebook că "agenţi ai PET (serviciul danez de informaţii - n. red.) mi-au prezentat rechizitoriul (...) pe care fiind clasificat ca secret îl ţin pentru mine".

Până în noiembrie anul trecut, Frederiksen a beneficiat de imunitate parlamentară, neputând fi inculpat. El nu a mai candidat pentru un nou mandat de deputat.

Ce a scos la iveală ancheta



În mai 2021, o anchetă de presă a arătat că Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din SUA a folosit cel puţin până în 2014 reţeaua de cabluri submarine a Danemarcei pentru a intercepta convorbirile unor personalităţi din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa, printre care şi Angela Merkel, la vremea respectivă şefă a guvernului de la Berlin.

După câteva luni, Frederiksen a afirmat într-un dialog cu televiziunea TV2 că acordul pentru utilizarea cablurilor a fost încheiat la sfârşitul deceniului 1990 de preşedintele american Bill Clinton şi premierul danez Poul Nyrup Rasmussen.

Pe parcursul anchetei, fostul ministru a susţinut că este nevinovat şi a sugerat presei că acuzaţiile se bazează pe declaraţii publice pe care le-a făcut despre acordul cu NSA. Într-un material video difuzat marţi de ziarul B.T., el afirmă că "toată lumea ştia din 2013 că există această colaborare" şi se întreabă: "Deci cine a dezvăluit această colaborare?", răspunzând apoi "Americanii înşişi, deoarece ceea ce a publicat (Edward) Snowden erau documente de la NSA".

Despre ce informații este vorba



Procuratura a cerut ca procesul să se desfăşoare cu uşile închise, deoarece - a explicat procurorul Jakob Berger Nielsn - "dosarul se referă la informaţii foarte confidenţiale care nu pot fi făcute publice". El a adăugat că "în ciuda puternicului interes din partea publicului, opinia parchetului este că primează activitatea serviciilor de informaţii".

Procesul se va judeca la Copenhaga, data începerii nefiind încă anunţată. Acuzaţiile preliminare au fost formulate încă de anul trecut.

În septembrie anul trecut, şeful serviciului danez de informaţii externe, suspendat din funcţie, a fost inculpat conform aceluiaşi capitol din codul penal ca şi Frederiksen. Şi el şi-a susţinut nevinovăţia.

Cele două cazuri au creat un scandal la scară naţională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel