Data publicării:

Fost director din ANAF, suspect în dosarul lui Blejnar, negăsit de procurori

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Un fost director din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, suspect în dosarul în care Sorin Blejnar este arestat preventiv pentru trafic de influenţă, nu a putut fi găsit de procurorii DNA Ploieşti care instrumentează cauza, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Prahova privind arestarea fostului şef al ANAF.

Potrivit documentului, Dan Stroe, director al Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în perioada în care Blejnar era şeful instituţiei, este suspect în acest dosar, însă el nu a putut fi găsit de procurori.

'Faptul că organul de urmărire penală nu a formulat propunere de arestare preventivă pentru suspectul S.D. (Stroe Dan - n.r.) (motivat din partea organului de urmărire penală de faptul că acesta nu a putut fi găsit) este un aspect care excede analizei judecătorului de drepturi şi libertăţi, Ministerul Public fiind titularul exclusiv al exercitării acţiunii penale şi al formulării propunerii de arestare preventivă', se arată în textul motivării.

Conform sursei citate, Stroe ar fi pretins de la reprezentanţii unei societăţi din domeniul IT un procent de 20% din valoarea unor contracte.

'În concret, conform acuzaţiilor prezentate de către organul de urmărire penală, în anul 2011, suspectul S.D., în calitate de director al Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a pretins de la reprezentanţii societăţii comerciale R. SRL Bucureşti, în legătură cu îndeplinirea îndatoririle de serviciu şi anume în schimbul încheierii unor contracte de furnizare produse şi servicii IT, urmare derulării a două proceduri de achiziţie organizate de respectiva instituţie publică, un procent de 20% din valoarea acelor contracte, respectiv nr. 1106240/20.10.2011 şi nr. 1106398/28.10.2011 pe care le-a şi semnat, şi a primit astfel, pentru sine şi pentru inculpatul S.B., în perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, suma totală de 13.172.520 lei, transferată de societatea R. SRL Bucureşti (subcontractorul societăţilor câştigătoare) în contul unei societăţi cu comportament tip 'fantomă' controlată de suspect - societatea I. D. SRL Bucureşti, în baza unor contracte fictive de prestări servicii informatice încheiate între cele două firme', se precizează în document.

Comisioane pentru a-l influența pe Dan Stroe

Anchetatorii spun că, înainte de desfăşurarea procedurilor de achiziţie publică vizând servicii şi echipamente IT, Sorin Blejnar a fost pus în legătură cu un om de afaceri şi a acceptat să primească sume de bani sub formă de comisioane în schimbul exercitării influenţei asupra subalternului său Dan Stroe.

'În cursul aceluiaşi an 2011, înainte de desfăşurarea în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a procedurilor de achiziţie publică vizând servicii şi echipamente IT, inculpatul B.S. - preşedintele instituţiei publice (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), fiind pus în legătură de către martorul Ş.G. (Ştefan Gheorghe- n.r.) (vicepreşedinte al Partidului Democrat Liberal, partid aflat la guvernare în cursul anului 2011) cu martorul B.H.S. (Berdilă Horaţiu - n.r.) - reprezentant legal al societăţii R. SRL Bucureşti (firmă specializată în prestarea de servicii IT), a acceptat promisiunea acestuia de a-i fi remise unele sume de bani sub formă de 'comisioane', reprezentând procente din valoarea unor contracte încheiate la nivelul respectivei autorităţi contractante, în schimbul exercitării influenţei sale asupra subalternului S.D. (Stroe Dan - n.r.) - director în cadrul Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne, care - prin prisma funcţiei deţinute şi a atribuţiilor de serviciu care-i incumbau - urma să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor într-o manieră de natură a determina obţinerea acelor servicii şi echipamente de către SC R SRL Bucureşti şi - totodată - să beneficieze şi el de acel comision', se arată în motivare.

Conform documentului, Blejnar a arătat în apărarea sa, în faţa judecătorului Tribunalului Prahova, că infracţiunea de care este acuzat nu ar îndeplini elementele de tipicitate ale infracţiunii de trafic de influenţă întrucât nu s-a putut dovedi care era influenţa sa asupra suspectului Dan Stroe, iar din modalitatea în care acesta din urmă a săvârşit infracţiunea de luare de mită ar rezulta faptul că acesta a acţionat în mod independent, nefiind astfel nevoie de intervenţiile sale. Judecătorul a respins această apărare.

'Infracţiunea de trafic de influenţă s-a realizat în modalitatea acceptării promisiunii de a primi un comision în valoare de 20% din valoarea contractului iar suspectul S.D. era subordonat în mod direct inculpatului B.S., între cei doi existând şi o anume relaţie în afara raporturilor de serviciu (după cum chiar inculpatul B.S. a recunoscut)', se mai spune în document.

20% din valoare contractelor

Potrivit DNA, Blejnar este suspectat că a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice pe care o conducea.

'Banii respectivi urmau să-i fie remişi inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unor subalterni, pentru ca aceştia să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obţinute de firma omului de afaceri.

În aceste circumstanţe, în perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin şi ceilalţi funcţionari implicaţi în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceştia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive', se preciza într-un comunicat al DNA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel