Fost coordonator zonal RAR din Iași, trimis în judecată pentru luare de mită de DNA
Un fost coordonator zonal al Departamentului Inspecții Tehnice Periodice din cadrul RAR a fost trimis în judecată de procurorii DNA Iași pentru trei infracțiuni de luare de mită. Acesta ar fi pretins bani de la un inspector tehnic de la o stație autorizată RAR.
MANDACHE DRAGOȘ, la data faptelor coordonator zonal al Departamentului Inspecții Tehnice Periodice și Supraveghere Parc Național de Vehicule din cadrul R.A.R., în sarcina căruia s-a reținut comiterea a trei infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată, precizează DNA.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
"Prezenta cauză a fost disjunsă din dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 324/VIII/3 din 22 aprilie 2021, ce are ca obiect modalitatea în care mai mulți inspectori tehnici atestați R.A.R. ar fi dezvoltat și perfectat o practică de a pretinde și primi sume de bani, pentru a atesta în mod nereal efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor, fără ca acestea să fie efectiv prezente.
În contextul menționat mai sus, în cursul lunii decembrie 2019 și în perioada ianuarie – februarie 2021, inculpatul Mandache Dragoș, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, de la un inspector tehnic de la o stație autorizată R.A.R, sumele de 12.000 euro și 10.000 lei pentru:
- a soluționa într-o manieră favorabilă o sesizare referitoare la încălcarea reglementărilor privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor în stația unde acesta își desfășura activitatea,
- a declara admiși la programul de reatestare ca inspector tehnic, pe el și o altă persoană,
- a desemna ca inspector la monitorizarea de fond o anumită persoană,
- pentru a nu sancționa stația unde inspectorul își desfășura activitatea pentru nefuncționarea camerelor video.
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului față un imobil ce aparține inculpatului Mandache Dragoș.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Direcției de Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", precizează DNA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News