Data publicării:
Forțele rusești vor pătrunde în inima Ucrainei dacă vor reuși să captureze orașul Ceasiv Iar, spune guvernatorul din Donețk
Vadym Filashkin, guvernatorul regiunii Donețk, a declarat că soldații țării sale nu vor permite ca acest lucru să se întâmple și vor face "tot ce este posibil - și imposibil" pentru a-i împinge înapoi pe invadatorii ruși.
Vadym Filashkin, guvernatorul regiunii Donețk, a spus că trupele lui Vladimir Putin încearcă să străpungă liniile de apărare din estul Ucrainei, fiind trase zilnic în regiune între 1.500 și 2.500 de focuri de artilerie și lovituri aeriene.
Întrebat care este pericolul pentru Ucraina și pentru lume în cazul în care întregul Donbas ar cădea sub controlul Rusiei, Filashkin a spus: "Inamicul va merge mai departe. Dacă, Doamne ferește, acest lucru se va întâmpla, inamicul va avansa și mai mult pe teritoriul central al țării noastre. Nu vom permite acest lucru și vom face tot ce este posibil - și imposibil - pentru a-l reține pe inamic aici, în regiunea Donețk, și pentru a restabili frontierele la cele din 1991".
El se referea la momentul în care Ucraina și-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică de atunci.
Capturarea orașului Ceasiv Iar
Guvernatorul a declarat că numai în regiunea sa au fost uciși aproximativ 2.500 de civili și aproape 5.000 au fost răniți de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.
"Cuvintele pentru a descrie toată furia pe care o simțim probabil că nu au fost încă inventate", a adăugat el.
Filashkin vorbea în apropierea unui steag ucrainean uriaș care flutura deasupra unui parc din orașul Kramatorsk, principalul centru administrativ al zonei și un bastion militar vital.
Kramatorsk - împreună cu alte orașe din est, precum Konstantinivka și Slovyansk - ar fi expuse riscului unui bombardament mult mai mare în cazul în care forțele rusești ar captura Ceasiv Iar. Poziția avantajoasă a orașului, în vârful unui deal, ar pune o zonă mai mare în raza de acțiune a artileriei rusești.
O mare parte din oraș se află în ruine
Kievul a susținut că Moscova a vrut să captureze Ceasiv Iar înainte de sărbătorirea anuală a Zilei Victoriei din 9 mai, care comemorează înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
Însă forțele ucrainene dețin în continuare controlul, deși o mare parte din oraș este în ruine și toți locuitorii, cu excepția câtorva sute, au fost evacuați de mult timp.
Ascunsă într-un arbore înflorit, la câțiva kilometri de marginea orașului Ceasiv Iar, o mică echipă ucraineană de drone din Brigada 22 a Forțelor Armate Ucrainene a urmărit miercuri cum fumul loviturilor aeriene rusești se ridică deasupra orașului.
Comandantul unității - care și-a dat indicativul de apel "Steve" - a declarat că atacurile rusești s-au intensificat în fiecare săptămână în ultimele trei-patru luni, în timp ce Moscova a încercat să profite de o întârziere în aprovizionarea cu arme occidentale a pozițiilor ucrainene.
"La fel de brutal cum îți poți imagina"
Chestionat cu privire la situația în care se află forțele ucrainene care se apără, el a spus: "Este foarte intensă. Este foarte brutal. Da. La fel de brutal cum vă puteți imagina. Și chiar mai mult".
Vorbind într-o engleză aproape fluentă, cu accent american, el a spus că Ucraina are nevoie de mult mai multe arme ghidate cu precizie de la partenerii lor occidentali.
"Asta ar schimba războiul, cum ar fi, complet, pentru că noi știm unde sunt [rușii]. Adică, exact. Avem nevoie doar de o armă pentru a-i distruge. Asta este", a adăugat el.
O unitate de drone vânează o echipă de mortiere rusești
Dintr-o dată, echipa sa primește un apel pentru a-și trimite drona de recunoaștere - numită Leleke, care înseamnă „barză” în ucraineană - pentru a vâna o echipă de mortiere rusești în interiorul teritoriului controlat de ruși la est de Ceasiv Iar.
Aeronava, care arată ca un model mare de avion gri, este lansată manual de o catapultă uriașă de cauciuc pe un câmp.
Acesta zboară la o înălțime de aproximativ 1.000 de metri și are o rază de acțiune de aproximativ 30 de kilometri, astfel încât poate pătrunde adânc în spatele liniilor inamice, cu condiția să nu fie perturbat de dispozitive de bruiaj.
Odată ce aceasta este în aer, Steve și doi colegi stau într-o cabină mobilă, o persoană pilotează drona, iar ceilalți doi scanează în direct cu o cameră de luat vederi pentru a vedea dacă există semne de forțe inamice.
"Principala noastră sarcină este să oferim informații. Așadar, zburăm pe la spatele rușilor. Vedem ce fac ei acolo. Strâng ei forțe? Se adună? Unde au artilerie? Obuziere?", a declarat comandantul dronei.
"Îi reperăm, transmitem informația la comandamentul superior și ei găsesc mijloacele de a-i demola", a adăugat el.
Echipa identifică rapid ceea ce crede că este poziția mortierelor, împreună cu muniția și doi soldați ruși - ei transmit informația la cartierul lor general - înainte de a ghida drona înapoi pentru a ateriza.
„Încerci să depistezi pe cineva care se ascunde”, a spus Steve. „Este ca un joc de copii, știi? Dar, cu armele, totul este serios aici", a concluzionat acesta, potrivit Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News