Formular PLF. Rafila: Amenzi, dacă se depășește termenul de completare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Sursă foto: Facebook - Alexandru Rafila
Sursă foto: Facebook - Alexandru Rafila
Devine obligatoriu formularul PLF în România, din 20 decembrie 2021. Documentul va trebui completat de persoanele care intră în România. Miercuri după-amiază, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre amenzi.

Conform proiectului de OUG, începând cu data de 20 decembrie 2021, persoanele care intră în ţară trebuie să completeze formularul digital, un document utilizat deja în alte 18 state membre UE.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut următoarele precizări: „România s-a aliniat deciziei Comisiei Europene în ceea ce privește instituirea unui sistem de informare digitală de localizare a pasagerilor. Nu împiedică documentul circulația, dimpotrivă, este un document care ne ajută să putem să localizăm rapid contacții unei persoane infectate. Să se facă rapid anchetele epidemiologice și să fie luate măsurile care se impun, testare, izolare, după caz.” „Certificatul nu produce complicații cetățenilor care îl completează”, a adăugat ministrul.

„Un lucru foarte important: cetățenii trebuie să completeze acest certificat cu 24 de ore înainte de intrarea în România, dacă nu reușesc să facă acest lucru, pot să meargă la domiciliu și să-l completeze într-un interval de 24 de ore, sub sancțiunea unei amenzi, dacă cumva nu respectă acest interval!”, a spus Alexandru Rafila.

Setul minim de date cu caracter personal și informațiile cu privire la călătorie solicitate prin formular:

– nume şi prenume;
– data naşterii;
– CNP / nr document călătorie;
– număr de telefon;
– adresă de e-mail;
– adresele de destinaţie de pe teritoriul României;
– ţara şi localitatea de plecare;
– data de plecare spre România;
– tipul de mijloc de transport;
– numărul cursei / de înmatriculare al mijocului de transport;
– numărul locului/cabinei, după caz;
– dacă persoana este sau nu în tranzit;
– aceleaşi date menţionate mai sus, pentru membrii familiei, dacă este cazul;

829 de noi cazuri de Covid și 88 de decese, raportate în ultimele 24 de ore

Potrivit GCS, până miercuri, în România au fost înregistrate 1.795.418 cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 10.674 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.720.505 pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 829 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, dintre care 19 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 182 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până miercui, 57.935 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 88 de decese, dintre care 17 anterioare intervalului de referință, (43 bărbați și 45 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 88 de decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 0-9 ani, două la categoria de vârstă 30-39 ani, două la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 la categoria de vârstă 50-59 ani, 21 la categoria de vârstă 60-69 ani, 27 la categoria de vârstă 70-79 ani și 29 la categoria de vârstă peste 80 ani.

85 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități.

Au fost raportate 17 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Brașov, Galați, Giurgiu, Mureș, Neamț, Vaslui, înregistrate 5 în luna octombrie, 10 în noiembrie și 2 în decembrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 71 de decese.

Din totalul de 88 de pacienți decedați, 75 erau nevaccinați și 13 vaccinați. Cei 13 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40-49 ani și peste 80 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 3.659. Dintre acestea, 639 sunt internate la ATI. Dintre cei 639 de pacienți internați la ATI, 59 au certificat care atestă vaccinarea. Din totalul pacienților internați, 73 sunt minori, 69 fiind internați în secții și 4 la ATI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel