FORMULAR 600. Ludovic Orban cere ANULAREA sau DEMITEREA șefului ANAF
Ludovic Orban, președintele PNL, cere anularea Formularului 600 sau demiterea șefului ANAF.
”Bătaie de joc”
”Emiterea Ordinului ANAF nr. 4140/2017 din data de 29 decembrie 2017 reprezintă o sfidare și o bătaie de joc la adresa a peste 600 de mii de români, care au descoperit după sărbători că au noi obligații fiscale într-o lună de zile.” transmite Ludovic Orban.
Cifră de trei ori mai mare?
”Chiar dacă ANAF estimează un impact pentru 210.000 de contribuabili, în realitate datele statistice ale aceeași instituții arată că sunt peste 600.000 de persoane cu activități independente sau venituri din alte surse.
8000 de lei, plată la ANAF în avans?
”Prin impunerea Declarației 600, persoanele care au realizat venituri în 2017, altele decât din salariu, respectiv din activități independente, drepturi de autor, chirii, dividende, etc. mai mari de 22.800 lei sunt obligate să declare aceste venituri la ANAF și să plătească contribuții sociale și/sau de sănătate. Astfel, cei cu venituri din drepturi de autor, cărora le-au fost reținute la sursă contribuțiile sociale și de sănătate în 2017, vor trebuie să plătească 7980 de lei, în avans, pentru 2018. Iar persoanele cu venituri din dividende vor trebui să plătească o taxă nouă, respectiv contribuția de sănătate de 10%, calculată la nivelul unui salariu minim brut/lună, adică 2.280 lei în avans pentru 2018.” mai susține Ludovic Orban.
Iată ce propune PNL:
”Eliminarea contribuției de sănătate pentru veniturile realizate din dividende sau din alte surse pentru persoanele care obțin venituri din salarii. Plata contribuțiilor sociale și de sănătate suplimentare față de cele reținute salariaților trebuie să fie opționale.
Modificarea termenului de depunere a Declarației 600 pentru 25 martie 2018, concomitent cu primul termen de plată.
Reținerea la sursă a contribuțiilor sociale și de sănătate în cazul veniturilor din drepturile de autor.
Declarația 600 să nu se raporteze la 2017 și să se facă apel la conformarea voluntară pentru 2018 pentru colectarea primei tranșe de impunere a veniturilor estimate, iar tranșele 2, 3 și 4 să se bazeze pe date certe și confirmate.
Declarațiile celor care nu s-au conformat sau nu au realizat venitul estimat să fie regularizate la 25 martie 2019, integral, prin decizie definitivă.
Implementarea Declarațiilor rectificative și a regularizării ulterioare.
Asigurarea unui timp suficient de informare și tranzitoriu prin dispoziții clare și coerente din partea administrației fiscale.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News