Formula veche de 150 de ani, care vă arată dacă aveţi greutatea corectă
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Chirurgul Cătălin Copăescu spune ce boli ascunde excesul ponderal, dar și cum ne dăm seama din punct de vedere medical dacă avem probleme cu kilogramele. 

„Din păcate, obezitatea este o boală şi recunoaşterea ei ca boală, şi nu ca o modificare a dimensiunilor, are foarte multe consecinţe", a explicat medicul Cătălin Copăescu, marţi, la Antena 3. De aceea, pentru a putea preveni boala, „ar trebui ca fiecare dintre noi să ne verificăm greutatea cu ajutorul cântarului măcar o dată pe săptămână. Dar s-a împământenit ideea că avem cântare defecte", spune acesta.

Medicul Copăescu ne învaţă că există un raport între greutate şi înălţime pe care îl poate face oricine. Astfel, „împărţind greutatea la pătratul înălţimii aflăm câte kilograme avem pe metru pătrat. Formula ar trebui să identifice o valoare de 20-25 kg pe mp, ca să considerăm normalite".

Dacă avem o valoare de 25-30, se cheamă supraponderal, peste 30 începe obezitatea care comportă mai multă grade. Peste 35, obezitate de grad doi, peste 40 - obezitate morbidă, adică îmbolnăvire. Peste 50, super obezitare morbidă, la peste 60 - super-superobezitate morbidă, peste 70 - obezitate extremă.

„Dar această perspectivă poate fi uneori nedreaptă, pentru că se poate ca persoana respectivă să aibă o masă musculară atât de dezvoltată încât la cântar arată foarte mult şi în raport cu înălţimea ar putea să fie în clasa de obezitate morbidă, dar, de fapt, să nu fie niciun fel de grăsime.

Şi, atunci, această formulă care e de 150 de ani trebui completată cu alte instrumente pe care le avem azi şi scanează compoziţia corporală, ca să vedem procentul de masă corporală, de masă grasă", recomandă Cătălin Copăescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel