Forme misterioase de viață au fost descoperite sub gheața din Antarctica. Similitudine cu peștera Movile din România
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Forme misterioase de viață au fost descoperite sub gheața din Antarctica. Similitudine cu peștera Movile din România  /  Sursă foto: Pixbay
Forme misterioase de viață au fost descoperite sub gheața din Antarctica. Similitudine cu peștera Movile din România / Sursă foto: Pixbay
Apele de sub Antarctica sunt printre cele mai inospitaliere medii de pe planeta noastră, însă acestea ascund și forme de viață puțin studiate.

În momentul în care oamenii de știință au străpuns un raft de gheață din Antarctica, departe de lumină sau căldură, au găsit un afloriment de pe fundul mării care găzduiește mai multe specii care nu au mai fost văzute până în prezent.

Câteva dintre organisme au fost descoperite în alte locații similare, dar această descoperire marchează pentru prima dată când în acest mediu ostil au fost găsite organisme staționare care își trăiesc viața atașate unui singur loc, cum ar fi bureții.

„Această descoperire este unul dintre acele norocoase și împinge ideile într-o altă direcție și ne arată că viața marină din Antarctica este incredibil de specială și uimitor de adaptată la o lume înghețată”, a declarat biogeograful Huw Griffiths de la British Antarctic Survey.

Descoperire similară în România

În adâncurile întunecate unde nu ajunge niciodată lumina soarelui, ființele vii folosesc o strategie diferită. În jurul orificiilor termice ale oceanului care elimină căldura și substanțele chimice vulcanice, bacteriile se bazează pe chemosinteză pentru a produce zaharuri, formând baza unui lanț alimentar similar. Un ecosistem chemosintetic a fost descoperit și în peștera Movile din România (Articolul integral poate fi citit AICI).

Aflorimentul investigat de Griffiths și echipa sa se estimează a fi între 625 și 1.500 de kilometri de cea mai apropiată regiune de fotosinteză. Deci, pare probabil că organismele care trăiesc acolo se bazează pe o formă de lanț alimentar chemosintetic, chiar dacă bureții sunt de tip carnivor (care încă nu a fost stabilit). Singura modalitate de a afla acest lucru este făcând un studiu mult mai detaliat al organismelor și mediului lor. Și aceasta este o perspectivă extrem de provocatoare, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel