Ford pleacă din Rusia, urmând exemplul altor constructori auto occidentali
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 26 oct 2022, 20:06
WhatsApp
Risc de incendiu. Ford recheamă la service 634.000 de SUV-uri - Foto Pexels
Risc de incendiu. Ford recheamă la service 634.000 de SUV-uri - Foto Pexels
Constructorul auto american Ford Motor Co. a anunţat miercuri că şi-a vândut participaţia de 49% pe care o deţinea la societatea mixtă Sollers Ford, ceea ce marchează finalizarea procesului de ieşire de pe piaţa din Rusia, transmite Bloomberg.

Un purtător de cuvânt de la Ford a precizat că pachetul de 49% din acţiunile Sollers Ford va fi transferat în schimbul sumei de un euro dar grupul american va păstra opţiunea de a răscumpăra acţiunile în decurs de cinci ani, 'dacă situaţia globală se va modifica'. Ford şi-a suspendat deja operaţiunile în Rusa, ca urmare a invadării Ucrainei.

Decizia constructorului american de a pleca din Rusia urmează unor decizii similare anunţate de rivalii Toyota Motor Corp., Nissan Motor Co. şi Mercedes Benz AG. Afacerile Ford din Rusia sunt mici şi au fost diminuate treptat pe parcursul ultimilor trei ani.

Potrivit unor date oficiale, anul trecut pe piaţa din Rusia au fost vândute doar 22.000 de vehicule marca Ford, cifră care include şi automobilele marca Ford produse de companiile afiliate. În 2019, grupul american a informat că a decis să îşi închidă cele trei uzine din Rusia, retrăgându-se de pe o piaţă unde odată a fost pionier, în cadrul unui proces mai amplu de restructurare a operaţiunilor europene în pierdere.

Acea decizie a fost luată în condiţiile în care încetinirea economică şi sancţiunile occidentale au înrăutăţit perspectivele pentru o piaţă pe care, odată, mulţi constructori o considerau crucială pentru planurile lor de creştere.

În luna martie, constructorul auto Ford a transferat proprietatea fabricii de la Craiova către partenerul său Ford Otosan, cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa, acest proces fiind condiţionat de aprobările autorităţilor relevante şi ca urmare a consultărilor. Ford şi Ford Otosan speră ca procesul de transfer al proprietăţii să fie finalizat în cel de-al treilea trimestru al anului 2022. 

Citește și - Mercedes-Benz va vinde activele rusești unui investitor local

Se așteaptă ca producătorul german de automobile Mercedes-Benz să-și vândă activele rusești unui investitor local, a anunțat miercuri  Ministerul rus al Industriei și Comerțului.

”Mercedes-Benz intenționează să-și vândă acțiunile din filialele rusești unui investitor local”, a anunțat Ministerul într-un comunicat postat pe Telegram, potrivit France 24.

”Noul proprietar al diviziilor ruse ale Mercedes-Benz, Avtodom, va putea atrage alte companii ca parteneri pentru producții comune”, a adăugat Ministerul.

Mercedes-Benz a confirmat că intenționează să vândă, într-o declarație separată.

”Îndeplinirea obligațiilor față de clienții din Rusia... precum și păstrarea locurilor de muncă pentru angajații diviziilor ruse ale companiei au fost prioritatea în încheierea acordului cu Avtodom”, a declarat directorul general Mercedes-Benz-RUS, Natalya Koroleva. ”Finalizarea tranzacției este supusă aprobării tuturor autorităților relevante”, a mai spus Mercedes-Benz în declarație.

Multe companii occidentale au părăsit Rusia din motive etice sau logistice, de când Moscova a lansat ceea ce numește ”operațiune militară specială” în Ucraina, pe 24 februarie.

De menționat că sancțiunile occidentale impuse Rusiei de la începutul ofensivei din Ucraina au perturbat puternic lanțurile de aprovizionare. Sectorul tehnologiei și al producției de mașini au fost deosebit de afectate. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?