Fonduri europene de până la 200.000 de euro pentru tinerii fermieri. Ce condiţii trebuie îndeplinite
Tinerii fermieri care vor să acceseze fonduri europene vor avea la dispoziție două linii de finanțare în perioada 2023-2027.
Una dintre acestea, cea pentru instalare, ar urma să fie lansată chiar în cursul acestui an, mai precis în luna iunie, conform calendarului publicat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și a declarațiilor directorului general al instituției.
Această primă linie de finanțare pentru ”instalarea tinerilor fermieri” presupune un sprijin de 70.000 de euro din fonduri europene, cu o rată de sprijin de 100%. Astfel, cei care obțin aceste fonduri nu vor fi obligați să investească și fonduri proprii pentru implementarea planului de afaceri.
Cine sunt eligibili
O condiție esențială pentru tinerii fermieri care vor să acceseze această linie de finanțare este ca vechimea exploatației să nu depășească termenul de 24 de luni. Unul dintre consilierii personali ai ministrului Petre Daea declarase în trecut că acest termen va fi modificat și ridicat până la 36 de luni, însă această idee a fost infirmată recent de către directorul general al AFIR, George Chiriță. Astfel, termenul limită pentru vechimea exploatației în cazul ”instalării tinerilor fermieri” rămâne 24 de luni.
Tinerii fermieri care nu se încadrează în acest termen mai au o șansă. AFIR va lansa mai târziu încă o linie de finanțare, de această dată pentru ”consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri și a fermierilor recent instalați”.
Această linie de finanțare va avea un termen ceva mai generos, de 5 ani, adică 60 de luni. Mai mult, sprijinul acordat prin această intervenție este de 200.000 de euro/fermă, însă gradul de cofinanțare din fonduri proprii va fi de 20%. Totodată, și limita de vârstă crește pentru această linie de finanțare, de la 40 la 45 de ani.
Printre condițiile de eligibilitate se numără următoarele: fermierul trebuie să figureze în sistemul APIA în anul anterior depunerii cererii de finanțare, investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică de minimum 12.000 SO, trebuie să dovedească viabilitatea economică a investiției pe baza unei documentații tehnico-economice, trebuie să demonstreze asigurarea cofinanțării investiției, investiția trebuie să respecte prevederile legale în vigoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News