Fondul Suveran de Investiții. Președintele fondului din Turcia, demis
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Codul Economic
Codul Economic
Mai mulţi oficiali turci au declarat vineri, pentru Reuters, că preşedintele fondului suveran de investiţii, Mehmet Bostan, a fost demis din funcţie, din cauza eşecului de a lansa mari proiecte de investiţii în anul ce a urmat înfiinţării fondului. 

Un oficial de rang înalt a declarat, sub protecţia anonimatului, că Mehmet Bostan a fost demis joi de la conducerea fondului suveran de investiţii al Turciei, în locul lui fiind numit, interimar, preşedintele Bursei de Valori Istanbul, Himmet Karadag. Potrivit sursei citate, fondul nu a demonstrat până acum "performanţele aşteptate de public". 

Demiterea a fost confirmată şi de consilierul preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care l-a lăudat însă pe Mehmet Bostan pentru eforturile sale. 
"Au existat unele întârzieri. Avem informaţii că nu s-au făcut progrese", a declarat Hatice Karahan, consilierul preşedintelui Erdogan. 

Fondul suveran de investiţii al Turciei a fost înfiinţat anul trecut de Recep Tayyip Erdogan pentru a creşte valoarea activelor strategice ale ţării şi a genera resurse pentru investiţii. Printre activele fondului se numără pachete de control la două mari bănci de stat, TC Ziraat Bankasi AS şi Turkiye Halk Bankasi AS, împreună cu participaţii la Turkish Airlines, Turk Telekom, Bursa de la Istanbul şi Loteria naţională. 


Istoric, fondurile suverane de investiţii au fost înfiinţate de state producătoare de petrol, precum Norvegia sau ţări din Golful Persic, care utilizează bani generaţi de exporturile de energie pentru investiţii. Însă, Turcia importă aproape în totalitate energia pe care o consumă, iar unii economişti au apreciat că Executivul de la Ankara ar cheltui mai bine banii, dacă ar reduce datoria naţională, situată la aproximativ 30% din PIB. 

Modelul Turciei

Guvernul Turciei vroia ca în cel mai scurt timp posibil fondul suveran de investiţii să gestioneze active în valoare de 200 de miliarde de dolari. Un oficial de rang înalt declara recent că fondul ar putea fi utilizat pentru a obţine finanţare care să fie utilizată la mari proiecte de infrastructură. În schimb, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's susţine că acest fond este mai degrabă o bancă naţională de dezvoltare, modul în care a fost conceput sugerând un vehicul de investiţii. 

Sub conducerea lui Erdogan, care este un susţinător al marilor proiecte pentru a stimula sectorul construcţiilor şi cererea internă, Turcia a construit căi ferate de mare viteză, poduri suspendate şi tuneluri submarine. Alte mega-proiecte preconizate vizează construcţia celui mai mare aeroport din lume la Istanbul şi a unui canal care să facă legătura între Marea Neagră şi Marea Marmara. 

Însă, unii analişti şi politicienii din opoziţie şi-au exprimat îngrijorări că fondul suveran de investiţii ar putea fi folosit pentru a creşte controlul politic asupra activelor statului şi a scădea supervizarea externă, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel