Fondatorul și producătorul trupei Boney M, Frank Farian, a murit la vârsta de 82 de ani
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Legendarul producător disco Frank Farian - fondatorul și creierul trupei de succes din anii '70 Boney M - a murit la vârsta de 82 de ani, potrivit familiei sale.

Producătorul german a format grupul în 1976 și a fost principalul lor autor, înregistrând o serie de hituri disco, printre care Daddy Cool, Rasputin și un remake popular al cântecului de Crăciun, Mary's Boy Child.

Ulterior, a fondat duo-ul pop Milli Vanilli și a lucrat cu legende ale muzicii, printre care Meat Loaf și Stevie Wonder.

Farian a decedat la domiciliul său din Miami, potrivit unei declarații publicate marți de agenția sa în numele familiei sale.

Liz Mitchell, una dintre cântărețele originale ale trupei Boney M, i-a adus un omagiu lui Farian într-o postare pe Facebook.

"Fie ca Frank să se odihnească în pace. Munca noastră a fost binecuvântată și i-a ajutat pe oamenii care au avut privilegiul de a o asculta", a scris ea.

"Am împărtășit și ne-am unit sub o stea și ne-am ridicat peste ceea ce am îndrăznit să așteptăm. Spun 'bine lucrat' pentru munca pe care am făcut-o. Odihnește-te în pace, Frank Farian", a mai scris Liz Mitchell.

O scurtă istorie a lui Frank Farian și a trupei Boney M

Născut Franz Reuther în 1941 în Kirn, Germania, Farian și-a început cariera muzicală ca și cântăreț, înainte de a se orienta spre producție.

Farian a format inițial Boney M ca pseudonim pentru propria sa activitate în 1974, lansând sub acest nume piesa dance Baby Do You Want To Bump.

După ce piesa a avut succes în Belgia și Olanda, Farian a lucrat pentru a reuni o trupă, formată din Mitchell, Maizie Williams, Bobby Farrell și Marcia Barrett, care avea să devină Boney M.

Melodia principală a primului lor album a fost Daddy Cool, care a ajuns pe primul loc în Elveția, Suedia, Norvegia, Spania, Franța și Austria și a ajuns pe locul șase în topurile din Marea Britanie.

Au obținut un număr unu în Marea Britanie cu un cover al piesei Rivers Of Babylon, un dublu A-side cu Brown Girl In The Ring, în timp ce Ma Baker și Rasputin au ajuns pe locul doi. Mary's Boy Child a fost numărul unu de Crăciun în 1978.

La sfârșitul anilor '80 a urmat un nou succes cu trupa germană de hip-hop Milli Vanilli, formată din Fab Morvan și Rob Pilatus, care a avut hituri precum Girl You Know It's True.

Cu toate acestea, Farian și grupul au fost implicați într-un scandal de lip-syncing în 1990, când a mărturisit că duo-ul nu a cântat pe discurile lor - o recunoaștere care mai târziu a dus la revocarea premiului Grammy pentru cel mai bun artist nou.

Se estimează că Farian a vândut peste 850 de milioane de discuri și a obținut 800 de certificări de aur și platină de-a lungul carierei sale, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel