Data publicării:

Fondatorul grupului Wagner, cenzurat de presa din Rusia. Iată motivul

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Oligarhul fondator al Brigăzii Wagner și un prieten personal al președintelui rus, Vladimir Putin,este pedepsit cu cenzura pentru disidența sa continuă împotriva armatei ruse.

Yevgeny Prigojin a dispărut complet din presa oficială rusă. Acest lucru a fost dezvăluit de mass-media rusă independentă, Verstka, potrivit căreia mai multe instituții de presă au primit ordin să-l blocheze pe ”bucătarul lui Putin”.

Prigojin denunță de ceva vreme eșecurile invaziei și s-a angajat într-un duel direct cu ministrul Apărării, Shoigu, acuzându-l, printre altele, că nu a furnizat muniție soldaților săi angajați în Donbass. 

Ziarul rus Verstka mai relatează că presa de stat a primit instrucțiuni să nu citeze declarațiile sale ”pe subiecte neneutre”. Agențiile de presă controlate de Kremlin au încetat efectiv să mai citeze declarațiile lui Prigojin în ultimele săptămâni, cu excepția celor legate direct de activitatea lui Wagner pe câmpul de luptă, potrivit unei analize media independente.

În plus, potrivit unei surse apropiate Ministerului rus al Apărării, autoritățile ruse au pregătit o ”campanie” împotriva lui Prigojin, deși au decis să nu o lanseze deocamdată.

Deși ”bucătarul” lui Putin nu mai apare în presa oficială și nici nu mai este menționat, el continuă să trimită mesaje prin rețelele sale de socializare. 

Activitatea grupului Wagner în Ucraina

Mercenarii grupului Wagner au revendicat pe 25 februarie, cucerirea satului Yahidne, la nord de Bakhmut, în estul Ucrainei. Liderul grupului, Yevgeny Prigojin, a explicat acest lucru într-un mesaj audio distribuit pe Telegram, relatează Today. În schimb, luptele continuă la Artemovsk unde, potrivit lui Prigojin, armata ucraineană își menține pozițiile, dar sunt semne de retragere.

Grupul Wagner a ajuns în punctul de mirare al Uniunii Europene

Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a anunțat într-o notă decizia Consiliului de a adăuga pe lista sancțiunilor 11 persoane și 8 entități legate de grupul Wagner din cauza dimensiunii internaționale și a gravității activităților sale, cu impact destabilizator.

"Activitățile Grupului Wagner reprezintă o amenințare pentru oamenii din țările în care își desfășoară activitatea și pentru UE. Ele pun în pericol pacea și securitatea internațională, deoarece nu operează în niciun cadru legal. UE este hotărâtă să continue să ia măsuri concrete împotriva încălcărilor dreptului internațional”, a spus Borrell.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel