Foie gras: Rețeta simplă a unui preparat culinar franțuzesc sofisticat
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Alege să gătești foarte simplu foie gras, rețeta senzațională din bucătăria franțuzească, un adevărat deliciu al timpurilor moderne, cu ingrediente atent selecționate pe care le găsești în bucătăria ta.

Rețeta de foie gras este pentru patru persoane și se servește alături de un vin atent ales. Timpul de pregătire este aproximativ de 15 de minute, iar cel de preparare de 20 de minute. 

Pentru această rețetă cu un gust senzațional avem nevoie de 1 lob de foie gras proaspăt, 6 smochine, 25 g alune opărite, un praf de făină, 2 linguri de zahăr brun, o bucăţică de unt, 1 lingură de ulei, sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat. 

Rețeta este foarte simplă și accesibilă, iar gustul este pe măsura așteptărilor. Aceasta este dedicată pofticioșilor și celor care nu ratează nicio ocazie de a călători în țara iubirii în doar câteva momente. Mirosul te va face să te simți ca în cele mai extravagante restaurante de fine dining. 

Ficatul de gâscă se taie în fâșii de aproximativ 20 cm grosime, se condimentează cu sare și piper pe ambele părți și se păstrează la rece, de preferat în frigider. 

Se taie smochinele în jumătate, iar alunele grosier. Se prăjesc la foc mic, fără ulei, și se amestecă ocazional. Când s-au rumenit, se dau deoparte. Se încinge uleiul în tigaie, se adaugă smochinele la foc mediu – mare cu partea tăiată în jos. Se lasă până la 5-10 minute și se amestecă în mod constant. Se pune zahărul, untul și alunele rumenite. Smochinele se sotează până sunt acoperite complet și caramelizate. 

Secretul gustului senzațional: Smochinele se lasă la caramelizat

Pentru a păstra savoarea ingredientelor alese, se preîncălzește cuptorul la 60 de grade Celsius. Când s-a atins temperatura dorită, închidem cuptorul și se lasă la cald smochinele caramelizate. Cu ajutorul unei linguri de gătit se ia sos de la smochinele caramelizate, se adaugă conținutul în tigaia bine curățată și se adaugă fâșiile de foie gras la foc mediu timp de un minut, până se rumenesc. 

Se întorc pe partea cealaltă și se gătesc pentru încă un minut. Se scot fâșiile de foie gras pe un prosop de hârtie și se lasă timp de două minute pe fiecare parte cât timp se așează smochinele pe farfurii. 

La final, se adaugă fâșiile de foie gras și se asezonează cu sare sau piper după gust.

Ce merge bine cu foie gras 

Dacă ești iubitor al gastronomiei internaționale, alături de foie gras cu gem de smochine merge un vin alb dulce pentru a produce o fuziune a gusturilor intense, proaspete și spectaculoase. Pentru asta, trebuie să vă asigurați că este un vin ușor vechi de câțiva ani, special pentru evenimente speciale în viața ta. 

Dacă nu ești iubitor al vinului alb dulce, îți recomandăm și vinul alb sec, uscat și mineral. Nu este cea mai bună alegere, spun somelierii, dar este o excepție care îi favorizează pe cei cu simțuri ascuțite. 

De obicei, pasionații de foie gras aleg combinația dintre gâscă, smochine și vin roșu. De această dată avem un spectru mai larg al opțiunilor: vin roșu tânăr servit rece, fie un vin roșu bătrân cu caracter puternic. 

Este de preferat să se evite consumul de vinuri verzi sau ușoare. 

Ce ne recomandă bucătarii 

Pentru a obține gustul perfect de foie gras, rețetă extraordinară a bucătăriei franceze, respectă cu atenție toate detaliile și instrucțiunile de preparare și gătire. Alege bine vinul pentru a satisface chiar și așteptările celor mai pretențioși iubitori de mâncare.

Suntem siguri că ți-am stârnit interesul și te-am dus cu gândul la bucătăriile sofisticate de fine dining din Franța. Spor la preparat cea mai simplă și gustoasă rețetă de foie gras, precizează BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel