Data publicării:

Focar internațional de hepatită la copii. OMS anunță bilanțul care cuprinde și un deces

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Un focar internațional de hepatită a făcut ravagii printre copii.

Alegeri prezidentiale 2024

Cel puţin 169 de cazuri de hepatită acută la copii cu vârste cuprinse între o lună şi 16 ani au fost identificate într-un focar transnaţional care grupează în prezent 11 ţări, a anunţat sâmbătă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de CNN.

Din cauza acestor cazuri de hepatită acută, cel puţin un copil a murit şi alţi 17 au necesitat transplanturi de ficat, a precizat OMS într-un comunicat.

Detaliile nu sunt încă foarte clare

 

"Nu este încă foarte clar dacă s-a produs o creştere a numărului de cazuri de hepatită sau o creştere a gradului de conştientizare legată de cazurile de hepatită care se produc în ritmul aşteptat şi care rămâneau până acum nedetectate. Deşi un adenovirus rămâne o ipoteză posibilă, anchetele sunt în curs de desfăşurare pentru a depista agentul cauzator", a precizat OMS.

Sindromul clinic "în rândul cazurilor identificate este hepatită acută (inflamaţie a ficatului) cu niveluri crescute ale enzimelor hepatice", precizează acelaşi document. Multe cazuri au raportat simptome gastrointestinale, precum dureri abdominale, diaree şi vărsături, care "au precedat declanşarea hepatitei acute severe", precum şi creşteri ridicate ale nivelurilor de enzime, precum Alaninaminotransferază şi icter.

Cei mai mulți dintre copii nu au avut febră

 

Cei mai mulţi dintre copii nu au prezentat febră, a precizat OMS, iar virusurile comune care cauzează hepatită virală acută - precum virusurile hepatice A, B, C, D şi E - nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri.

Hepatita este o inflamaţie a ficatului, un organ vital care procesează nutrimentele, filtrează sângele şi contribuie la combaterea infecţiilor. Atunci când ficatul este inflamat sau avariat, funcţionarea lui poate fi afectată.

Cel mai adesea, hepatita este cauzată de un virus, iar adenovirusurile reprezintă un tip comun de virusuri care se răspândesc de la om la om şi care pot să cauzeze o varietate de forme ale bolii, de la forme uşoare până la forme severe. Însă aceste virusuri sunt doar arareori raportate drept o cauză de apariţie a hepatitei severe la persoane sănătoase. OMS a spus că ancheta care investighează cauzele bolii va trebui să se concentreze pe factori precum "susceptibilitatea crescută în rândul copiilor după un nivel scăzut de circulaţie a adenovirusurilor în timpul pandemiei de COVID-19, pe apariţia potenţială a unui nou adenovirus şi pe co-infectarea cu SARS-CoV-2".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel