Focar de gripă aviară la o fermă cu zeci de mii de curcani
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Gripa aviară lovește din nou în România! Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare H5N1 în probele prelevate de la o fermă de curcani, cu un efectiv de 65.626 de capete, din exploatația comercială de păsări BRAVCOD SRL – F2, de pe platforma zootehnică din localitatea Codlea, județul Brașov, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„Din data 26 ianuarie, imediat de la anunțarea suspiciunii, a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, care a întreprins primele măsuri pentru izolarea focarului. Totodată, s-a activat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judeţul Brașov şi județele limitrofe, precum și Unitatea Operaţională Centrală, condusă de președintele ANSVSA, dr. Alexandru Nicolae Bociu”, se arată într-un comunicat al Autoriății remis vineri redacției AgroTV.

În jurul focarului de gripă aviară s-a delimitat o zonă de protecţie şi de supraveghere, astfel încât pe o rază de minim 10 km s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport. Potrivit reprezentanților ANSVSA, în zona de protecţie se află încă 9 exploataţii comerciale de păsări, iar în zona de supraveghere ale 15 exploatații, care sunt monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe.

Serviciile sanitare veterinare, împreună cu Inspectoratul Județean de Poliţie și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Brașov, au restricţionat drumurile de acces către ferme. De asemenea, au fost constituite echipe mixte formate din personalul de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brașov, Prahova, Covasna, Sibiu, Argeș, Dâmbovița, Buzău, Harghita, Mureș şi inspectori ai Poliţiei Române, în baza Protocolului de cooperare privind efectuarea unor acţiuni comune de control privind respectarea legislaţiei sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi creşterea încrederii cetăţeanului în instituţiile publice încheiat între ANSVSA şi IGPR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel