Foamea nervoasă: 7 remedii pentru a o combate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Nu mâncăm întotdeauna pentru a ne potoli foamea. Mulți dintre noi folosim mâncarea pentru a ameliora stresul, anxietatea, tristețea, singurătatea sau plictiseala, cedând în fața ceea ce se numește ”foame nervoasă sau emoțională”. 

Potrivit experților este tulburare mai veche deja răspândită, care a continuat să crească mai ales la începutul perioadei de pandemie.

Imposibilitatea de a ieși din casă, schimbarea bruscă a rutinei noastre, nevoia de a petrece mult timp singur sau în compania acelorași oameni a dus la acumularea unor emoții neplăcute care, combinate cu lipsa supapelor de evacuare, au determinat mulți oameni să se refugieze în mâncare.

Acest lucru este demonstrat și de un studiu realizat de unii cercetători de la King's College din Londra și publicat în The Lancet care a relevat că perioada carantinei a provocat o creștere a recăderilor sau agravarea cazurilor de foame nervoasă (și alte tulburări de nutriție), dar și a apariției aceastei tulburări la cei care nu suferiseră niciodată. 

Dr. Marta Colombo, psiholog la Policlinica San Marco din aceeași structură, explică cum se declanșează foamea nervoasă, ce sfaturi să urmezi pentru a învăța cum să o controlezi și cum să o deosebești de foamea fizică. 

Ce este foamea nervoasă?

Dr. Colombo explică: ”Putem vorbi de foame emoțională sau nervoasă atunci când senzația de apetit este declanșată de o stare emoțională precum: furie, plictiseală, stres, singurătate, oboseală, anxietate sau depresie.

 Alimentele au o funcție biologică esențială pentru organism, deoarece din alimente obținem tot ce avem nevoie pentru a ne menține în viață: zaharuri, proteine, grăsimi.

De asemenea, este important de subliniat că o alimentație adecvată este de mare ajutor în atingerea unui echilibru fizic și psihic sănătos. Dar când folosim mâncarea ca remediu pentru a calma emoțiile neplăcute sau să umplem un gol, atunci ne confruntăm cu o foame emoțională”, explică dr. Colombo potrivit Grupposandonato.

Foamea fizică și foamea nervoasă: cum să le distingem

”Există o serie de caracteristici care ne pot ajuta să recunoaștem dacă ceea ce trăim este foame fizică sau emoțională”, continuă psihologul. 

Caracteristicile foamei fizice

Putem recunoaște foamea fizică pentru aceste caracteristici:

  • vine treptat și poate fi amânată;

  • poate fi satisfăcută prin alimente;

  • nu provoacă un sentiment de vinovăție;

  • se bazează pe mâncare ca o necesitate.

Caracteristicile foamei nervoase sau emoționale

În schimb, acestea sunt elementele distinctive ale foametei nervoase:

  • este bruscă și urgentă;

  • este insistentă;

  • este foarte specifică (ex. pizza, înghețată, etc...);

  • duce la sentimentul de vinovăție;

  • nu încetează chiar dacă stomacul este plin;

Cercul vicios dintre emoții și mâncare 

”Mâncatul poate părea o modalitate ușoară de a gestiona emoțiile, dar chiar nu ajută, dimpotrivă. Mâncarea în exces poate provoca creșterea în greutate, care, la rândul său, generează atât vinovăție, cât și nemulțumire față de corpul cuiva, explică medicul. 

Cele 7 remedii pentru foamea nervoasă

  

  1. Mănâncă într-un mod sănătos și conștient: stai la masă cu poftă de mâncare, dar fără foame. Mâncați 5 mese pe zi, începeți cu o porție mică, folosiți farfurii mai mici.

  2. Mâncatul nu se face doar cu gura. Este bine să ne concentrăm pe gustul, mirosul și culorile a ceea ce mâncăm. Pe măsură ce mesteci, încearcă să identifici toate ingredientele. Ar trebui să mestecați fiecare mușcătură de aproximativ 20 - 40 de ori, în funcție de tipul de mâncare. Această ”răbdare” vă permite să simțiți toate aromele care sunt eliberate.

  3. Ține un jurnal alimentar în care să notați ce anume ai mâncat, la ce oră și în ce cantități. Dacă îți dai seama că mănânci când ești stresat, trist sau plictisit, ar putea fi o foame emoțională.

  4. Ascultându-ți stomacul și, comparându-l cu un balon gonflabil, să fii atent la felul în care acesta se simte, fie că este plin, pe jumătate plin sau gol și la senzațiile pe care le trăiești atunci când ne asaltează acea dorință de a-l umple.

  5. Cere ajutor de la rude, prieteni, grupuri de ascultare dar mai ales de la un specialist, pentru că cedezi mai ușor foametei emoționale dacă lipsește o rețea bună de sprijin. A te baza pe un specialist este o soluție valabilă pentru a învăța cum să faci față mai bine momentelor dificile, să fii mai conștient de lumea ta emoțională și să recunoști emoțiile pe care le simți.

  6. Combate plictiseala evitând gustările chiar și atunci când nu ți-e foame, dar adoptând comportamente sănătoase sau pline de satisfacție, cum ar fi o plimbare, vizionarea unui film, jocul cu animalul tău de companie, ascultarea muzică, citirea sau chemarea unui prieten etc.

  7. Eliminați tentațiile. Nu păstrați alimente nesănătoase prin casă. Nu mergeți la cumpărături atunci când vă este foame, când sunteți supărați sau stresați. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel