FNP, rezultate sondaj privind introducerea religiei la Bacalaureat
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
În perioada 20-22 martie 2023 Federația Națională a Părinților - Edupart a efectuat un sondaj online pentru a stabili care este percepția părinților în legătură cu unele propuneri de modificare a Proiectului Legii Învățământului Preuniversitar „România Educată”, privitoare la modul de susținere a examenului de bacalaureat, subiect intens dezbătut în spațiul public.

'Având în vedere faptul că Federația se va implica activ în procesul de adoptare a legii de către Parlament, prin participarea la dezbateri pe acest subiect, este foarte important să cunoaștem opinia majorității părinților cu privire la unele propuneri de modificare a modului de susținere a examenului de bacalaureat, recent lansate în spațiul public.

Numărul mare de respondenți care și-au exprimat opinia în aproximativ 60 de ore, respectiv 41.637, arată interesul crescut al părinților față de modificările propuse.

La nivelul datelor statistice, constatăm că dintre cei 41.637 de respondenți, 84,5% sunt de sex feminin și 15,5% sunt de sex masculin, ceea ce indică o preocupare mai mare a mamelor pentru astfel de subiecte.

Cei mai mulți respondenți, 84,4%, au vârsta cuprinsă între 30-50 de ani, ceea ce indică faptul că majoritatea celor care au răspuns la întrebări se află la vârsta maturității.

În privința reședinței, 69% dintre respondenți sunt din mediul urban și 31% dintre respondenți sunt din mediul rural. Remarcăm un număr crescut de respondenți cu domiciliul în mediul rural, în comparație cu sondajele efectuate, în trecut, de federație.

Respondenții provin din toate județele țării. Un număr mai mare de respondenți (peste 3.000) s-au înregistrat în județele: Brașov, Galați, Dâmbovița, Iași, Bacău, Arad, Teleorman și Municipiul București. La polul opus, cu un număr de sub 200 respondenți, se află județele: Covasna, Constanța, Călărași, Maramureș, Olt și Prahova.

Un procent important al celor care au răspuns la întrebări, 57,9%, este reprezentat de părinți care au studii universitare și postuniversitare, 34,4% dintre părinți având o educație de nivel liceal și 7,7% de nivel gimnazial, ceea ce ne arată faptul că majoritatea respondenților sunt părinți cu un nivel ridicat de educație.

Cei mai implicați părinți, 60,1%, în a răspunde sondajului au fost cei ai căror copii sunt în ciclul gimnazial și primar și pe care modificările din proiectul de lege îi privesc în mod direct, iar 28,6% dintre părinți au copii în liceu. Remarcăm un număr semnificativ de părinți interesați de subiect și care au copii în învățământul preșcolar.

Cu excepția unui procent de 1,3%, respondenții au copii înscriși în unități de învățământ publice.

Majoritatea părinților care și-au exprimat opinia, 68,1% , nu sunt de acord cu introducerea unei probe suplimentare, în cadrul examenului de bacalaureat, la o disciplină complementară profilului/specializării, doar 23,6% dintre părinți fiind de acord cu această propunere.

77,7% dintre respondenți consideră că elevii ar trebui să poată susțină o probă la alegere la orice disciplină dintre cele obligatorii profilului/specializării, iar 17.6% dintre aceștia nu susțin această propunere

Cea mai mare parte dintre respondenți, 39%, consideră că elevii ar trebui să poată opta pentru susținerea unei probe de bacalaureat la disciplina religie doar dacă aceștia sunt absolvenți  ai unui profil vocațional teologic, 30,6% dintre respondenți nu sunt de acord cu introducerea religiei ca disciplină a unei probe de bacalaureat și doar 22,6% sunt de acord ca orice absolvent să poată avea această opțiune, indiferent de profilul absolvit.

Așadar, având în vedere rezultatele sondajului, concluzionăm următoarele:

1. Părinții nu sunt de acord cu propunerea de a fi introdusă o probă suplimentară, în cadrul 
examenului de bacalaureat, la o disciplină complementară profilului/specializării.

2. Deși consideră că, în cadrul examenului de bacalaureat, elevii ar trebui să poată opta pentru 
susținerea probei la alegere la orice disciplină dintre cele obligatorii, părinții sunt de părere că doar 
absolvenții profilului vocațional teologic ar trebui să poată opta pentru disciplina religie.', transmite un comunicat al Federației Naționale a Părinților.

Vezi graficele aici! - https://media.dcnews.ro/other/202303/comunicat-rezultate-sondaj-23-03-2023_70710000.pdf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel