Data publicării:

FNA, semnal de alarmă: România în derivă - bullying, abandon școlar, consumul de droguri!

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Gigel Lazăr, preşedintele Federaţiei Neguvernamentale Antidrog, trage un semnal de alarmă cu privire la o serie de fenomene extrem de periculoase pentru tânăra generaţie. 

"Federația Neguvernamentală Antidrog privește cu multă îngrijorare explozia fenomenului de bullying în şcoli și apreciem că este o situație extrem de gravă, de asemenea, doar în ultimele 3 luni vedem o multiplicare a tentativelor de suicid în rândul adolescenţilor ceea ce ar trebui să ingrijoreze atât Guvernul, ministerele, administrația publică locală cu responsabilități in domeniu și să ia măsuri urgente nu doar să se lamenteze.

Ultimul Raport al Agenției Naționale Antidrog 2019, arată o prevalență la consumul droguri (toate tipurile) de 16.7 % în rândul tinerilor 14-35 ani, ceea ce interpretat in cifre nete reprezintă peste 850.000 tineri consumatori ocazionali de droguri. În general fenomenul de bulling, tentativele de suicid sau abandonul școlar, dar fără a fi o regulă universal valabilă are legătură cu consumul de droguri și alcool. Federația Neguvernamentală Antidrog, încă din iunie 2020 a avertizat Guvernul României asupra inerenței creșterii fenomenului de bullying, abandon școlar, creșterea consumului de droguri dacă nu sunt gândite și implementate politici publice de prevenire, informare, educație civică, responsabilitate în comunitate.

Din păcate toate semnalele noastre au fost ignorate și rezultatele se văd astăzi. Agenția Națională Antidrog și Ministerul Afacerilor Interne nu reuşesc din luna iulie 2020, data la care Comisia Europeană a elaborat Strategia Europeană Antidrog 2021 – 2025, să elaboreze și să adopte Strategia Națională Antidrog, Planul de Acţiune, Programul de Interes Național 2021-2025. Suntem în ianuarie 2022 și documentele strategice încă se află prin sertarele ministerelor avizatoare.

Asta este în mod real preocuparea statului față de tineri. Toate politicile naționale antidrog sunt blocate tocmai de cei ce ar trebui să le elaboreze, implementeze și să monitorizeze. În acest context societatea, mass media nu ar trebui să se mire că România are creșteri alarmante pe toate segmentele enunțate mai sus.

Guvernele ce au gestionat România în perioada martie 2020 – ianuarie 2022, nu au avut ca și preocupare posibilitatea creșterii fenomenului de bullying, abandon școlar, consumul de droguri în rândul tinerilor, iar acum nu fac altceva în afară de a se arăta îngrijorate și în continuare fac doar întâlniri repetate fără programe concrete."

Președinte,Gigel LAZAR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel