FMI recunoaște că se putea fără austeritate. Islanda, dată ca model
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
revolutie islanda
revolutie islanda
Fondul Monetar Internațional a recunoscut oficial că economia Islandei se află la nivelul pe care îl avea înainte de criza economică globală. Și alte țări, inclusiv România, au ajuns la PIB-ul din 2008. Islanda este singurul stat care nu a adoptat politici de austeritate. Refacerea economică nu a afectat modelul bunăstării sociale, sistemul de educație sau sănătate, conform raportului anual al FMI. Rata șomajului, care a explodat la începutul crizei, a revenit la valori ”normale”, comparabile cu cele ale statelor unde s-au aplicat măsurile de austeritate. 

Aceste rezultate au fost posibile datorită deciziei luate în urmă cu șase ani de mica țară atlantică. Islanda a hotărât să nu salveze bancile cu probleme și să urmărească în Justiție bancherii vinovați pentru falimentul acestora, spre deosebire de țările europene și SUA, care au naționalizat pierderile și i-au lăsat pe bancheri să scape nepedepsiți.

CEO-ul islandez și un director luxemburghez al băncii Kaupthing, care s-a prăbușit în 2009, au fosat condamnați recent la cinci ani de închisoare, scrie The Independent.

Islanda a sprijinit doar băncile de stat și a impus cetățenilor restricții privind valuta, în ciuda acuzațiilor de comportament anti-concurențial. În plus, a acceptat inflația, ceea ce a sporit exporturile, cu riscul unor creșteri de prețuri în magazine.

Planul a funcționat, iar acum Islanda se pregătește să deschidă, iar, piața financiară. În stil islandez: cei care vor să scoată bani din țară plătesc o taxă de 39%, care va descuraja hemoragia de valută, după liberalizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel