Data publicării:

Flota rusă din Marea Neagră, slăbită de cel mai recent atac, potrivit Londrei

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Nur Andi Ravsanjani Gusma/ Pexels
Fotografie de la Nur Andi Ravsanjani Gusma/ Pexels

Serviciile de informaţii militare britanice au anunţat marţi că un atac asupra cartierului general de la Sevastopol al Flotei ruse din Marea Neagră este cel mai recent element din seria de obstacole întâmpinate de Rusia în războiul declanşat cu peste cinci luni în urmă în Ucraina.

Pierderile părţii ruse includ însăşi nava-amiral, crucişătorul Moskva, în luna aprilie, potrivit raportului cotidian publicat pe Twitter de Ministerul Apărării britanic, potrivit Agerpres.

În urma informaţiilor privind parade anulate, este improbabil ca Flota rusă din Marea Neagră să poată gestiona evenimente publice de mare importanţă alături de activităţi în vreme de război, a explicat ministerul citat.

În regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, continuau marţi dimineaţă confruntările între forţele ruse şi cele ucrainene în jurul oraşului Bahmut.

Statul major al armatei ucrainene a raportat respingerea unor atacuri ruse în mai multe locuri situate la sud de Bahmut.

De asemenea, forţele ruse au lansat un atac în nordul regiunii Herson, la limita administrativă cu regiunea Dnipropetrovsk.

Potrivit Kievului, artileria rusă a lovit poziţii ale armatei ucrainene pe întreaga linie a frontului în regiunile Harkov, Doneţk, Zaporojie, Herson şi Nikolaev. De asemenea, aviaţia militară rusă a atacat patru poziţii ale forţelor ucrainene.

În 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. 

Citește și: 

Ultimele mesaje transmise de pe Moskva, înainte de scufundare

Cercetătorii open source care studiază semnalele electromagnetice din regiune au accesat ultimele mesaje ale navei amiral din flota Rusiei de la Marea Neagră. Într-un videoclip care a devenit viral, se pot auzi semnalele morse emise de Moskva, relatează Super Haber. 

Pe măsură ce încercarea Rusiei de a invada Ucraina devine din ce în ce mai dură, apărarea Ucrainei continuă în aceeași direcție. 

Poziția Moskva a fost dezvăluită printr-un sistem de filtre de căldură, interpretat de datele colectate de la sateliți



Pe baza rapoartelor conform carora ar fi avut loc o explozie gravă și un incendiu incontrolabil pe nava Moskva, cercetătorii au încercat imediat să-i afle poziția. 

Aplicând un filtru de căldură datelor provenite din sateliți, ofițerii de informații open source au indicat locația exactă a navei, care părea că este în flăcări în mijlocul mării.

Cercetătorii s-au concentrat apoi pe crucișătorul Moskva, pentru a identifica semnalele trimise folosindu-se de coordonatele obținute.

În datele pe care le-au obținut examinând semnalele electromagnetice înregistrate de sateliți la frecvența corectă, se aude apelul de ajutor trimis de marinarii din Moscova chiar înainte de scufundarea navei.

Ce s-a întâmplat cu nava militară Moskva

Reamintim că nava militară rusă Moskva, avariată semnificativ în cursul conflictului cu Ucraina, s-a scufundat joi seară în Marea Neagră, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de cotidianul Le Figaro.

"În cursul manevrelor de remorcare spre portul de destinaţie, crucişătorul Moskva şi-a pierdut stabilitatea din cauza daunelor suferite în urma incendiului izbucnit după o explozie a muniţiei. În condiţii de mare agitată, nava s-a scufundat", a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova.

Nava cu lungimea de 186 de metri fusese "grav avariată" în urma unei explozii şi a unui incendiu, iar echipajul de 500 de membri fusese evacuat.

Autorităţile militare ucrainene susţin că au atacat cu rachete de croazieră nava militară care face parte din Flota rusă a Mării Negre. Ministerul rus al Apărării afirmă că explozia produsă la bordul navei a fost accidentală. Nava Moskva urma să fie tractată spre Portul Sevastopol, situat în Crimeea, după incidentul produs joi dimineaţă la aproximativ 100 de kilometri sud de Odesa.

Departamentul american al Apărării confirmase, în urmă cu câteva ore, că nava militară Moskva suferise daune semnificative în urma unei explozii, precizând însă că nu se scufundase, ci se deplasa spre port.

Citește și: 

Ucraina a primit încă 4 sisteme de rachete HIMARS: Sunetul lor, un hit de top al acestei veri pe front!

Kievul a anunţat luni recepţionarea primelor lansatoare multiple de rachete autopropulsate MARS II, de la fabricantul Krauss-Maffei Wegmann din Germania, precum şi a încă unui lot de patru sisteme de rachete pentru artilerie cu o mare mobilitate (HIMARS) de fabricaţie americană, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, citat de EFE, Reuters şi Ukrainska Pravda.

'Sunt recunoscător @POTUS şi @SecDef Lloyd Austin III şi poporului (SUA) pentru consolidarea #UAarmy', a scris Reznikov într-o postare pe Twitter, în condiţiile în care acestor sisteme le este atribuit un rol-crucial în desfăşurarea contraofensivei armatei ucrainene în sudul ţării.

Reznikov a punctat că „sunetul tirului de HIMARS a devenit un hit de top al acestei veri pe front!”

„Ne-am dovedit a fi operatori inteligenți ai acestei arme. Sunetul tirului de HIMARS a devenit un hit de top  al acestei veri pe front!”, a afirmat Rezniko

HIMERS au o rază de acţiune mult mai mare şi sunt mai precise decât sistemele de artilerie ucrainene, care datează din perioada sovietică, permiţând forţelor ucrainene să lovească ţinte ruseşti care anterior erau inaccesibile.

'Al treilea frate din familia cu rază lungă de acţiune, MLRS MARS II, a sosit în Ucraina din Germania', a indicat Reznikov într-un mesaj separat pe Twitter, mulţumindu-i pentru aceasta omologului său german, Christine Lambrecht.

Berlinul comunicase săptămâna trecută că va furniza Kievului trei astfel de lansatoare de rachete, care, în funcţie de muniţia folosită, pot lovi ţinte la o distanţă de până la 300 de kilometri.

În ultimele săptămâni, Berlinul a fost criticat în mod repetat pentru tergiversarea livrărilor de arme promise Ucrainei, în special din cauza aşa-numitei scheme de circuit circular, care prevede livrări indirecte de armament Kievului, notează Ukrainska Pravda.

Guvernul german a publicat anterior o listă cu armele care ar urma să fie livrate Ucrainei, între care 30 de sisteme de artilerie autopropulsate de tip Gepard, sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T SLM şi transportoare blindate M113, scrie Agerpres.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel