OUG acțiuni speculative. Florin Spătaru, ministrul Economiei: Continuăm implementarea măsurilor pentru protecția consumatorilor!
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 16 iun 2022, 16:06
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Hobi industri)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Hobi industri)
Guvernul a aprobat astăzi, 16 iunie 2022, Ordonanță de urgență privind acțiunile speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

"Actul normativ aprobat astăzi completează măsurilor adoptate deja, pentru protejarea consumatorilor. ANPC va pune în aplicare dispozițiile prezentei OUG în situația în care faptele incriminate de aceasta vizează în mod direct consumatorul, persoana fizică (business to consumer)”, a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.

Prezentul act normativ are drept scop asigurarea unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor și o bună funcționare a pieței interne, fiind reglementate aspecte referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și disfuncţionalități evidente ale pieţei, în situații excepționale precum: stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative.

De asemenea, sunt considerate acțiuni speculative practicarea unor prețuri nejustificat de mari; limitarea, în mod nejustificat, a producției sau a vânzărilor; acumularea de mărfuri de pe piața externă sau internă în scopul creării unui deficit pe piața românească și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod nejustificat.

Astfel, este definită în actul normativ aprobat astăzi de guvern, noțiunea de risc speculativ vizând acele situații în care apar majorări nejustificate de prețuri sau există un dezechilibru major între cerere şi ofertă pe piață, identificate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în urma unor evaluări rezultate din controalele efectuate potrivit atribuțiilor sale, precum și de alte autorități sau instituții publice în funcție de aria de competență, din oficiu sau la sesizarea structurilor asociative reprezentative ale mediului de afaceri sau ale consumatorilor.

Mai mult, Guvernul României, prin HG, pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri, va identifica produsele, categoriile de produse sau serviciile esențiale considerate în situații de risc speculativ, va detalia criteriile de evaluare, procedura de analiză, aplicare și colaborare dintre Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Consiliul Concurenței, Agenția Națională de Administrare Fiscală și alte autorități și instituții publice, precum și procedura prin care pot fi consultate structurile asociative reprezentative ale mediului de afaceri sau ale consumatorilor.

De asemenea, proiectul cuprinde și o prevedere conform căreia ANAF va pune la dispoziția ANPC și CC, cu celeritate, toate datele solicitate cu privire la întreprinderile care desfășoară activitate pe teritoriul României, pe care le are la dispoziție sau pe care le-a obținut în urma controalelor efectuate în vederea aplicării prezentei OUG sau a celor efectuate potrivit atribuțiilor sale prevăzute în Codul de procedură fiscală, mecanismul de colaborare urmând a fi detaliat prin protocol care va prevedea modalitatea de schimb obligatoriu de date și interoperabilitatea cu bazele de date ale ANAF și respectarea principiilor protecției datelor cu caracter personal.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?