Data actualizării:
Data publicării:

Florin Cîțu taie banii românești pentru ruși: Compensările se duc către finanțatori oligarhi, care susțin războiul. Au miliarde de euro și noi le dăm bani de la buget

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
foto Florin Cîțu Facebook
foto Florin Cîțu Facebook

Președintele PNL, Florin Cîțu, subliniază că trebuie interzisă propaganda rusească, dar și finanțarea unor oligarhi ruși, care ar avea acționariat în companii din România. 

Președintele PNL, Florin Cîțu, a subliniat, astăzi, că este interesat să avem cadru legal pentru a fi oprite site-urile de propagandă. Totodată, el întreabă de ce nu au fost oprite până acum, dacă există cadrul legal. ”Mă interesează să luăm legătura cu toate platformele sociale: Facebook, etc. Am putea să vedem împreună cum putem să oprim această propagandă. Mă interesează și în spațiul public mesajele, dacă putem să modificăm legislația mesajelor din spațiul public pentru propaganda pro-rusă să fie eliminate. Sunt mai multe direcții în care mergem. Pe lângă ce a anunțat Comisia Europeană ieri.” a spus liderul PNL.

Youtube video image

Sunt 600 de companii în România cu acționariat rusesc

”Sunt foarte multe site-uri românești care fac propagandă și este clar că este nevoie să oprim această propagandă. De fapt, ea trebuia oprită de foarte mult timp. Acum, se vede clar ce rău a făcut această propagandă în tot acest timp. Aceasta este o direcție. În același timp, este urgent ca guvern, sper că a și început acest lucru, dacă nu trebuie să înceapă urgent, analiza celor peste 600 de companii care sunt cu acționariat rusesc în România. Eu am cerut acest lucru de săptămâna trecută, sper să se întâmple ceva.” a continuat el. ”Și decizia cu Banca (...) este doar una, de fapt, ele sunt două și este inadmisibil ca la nivelul Guvernului să mai uităm că avem o bancă și să nu începem demersul ca să ieșim și din acea Bancă rusească, deci sunt două bănci din care trebuie să ieșim.” a subliniat liderul PNL. 

”Vreau să vă spun că, trebuie să ne uităm și la aceste compensări, etc. Acești bani se duc către oameni care sunt finanțatori oligarhi, oameni cu miliarde de euro și noi le dăm bani de la buget, oameni care susțin acest război. Asta trebuie făcut și deciziile trebuie luate urgent.” a insistat Florin Cîțu, întrebat de angajații români. 

”Trebuie să știm exact fiecare leu unde se duce”

Întrebat dacă poate statul român să preia companiile, liberalul a răspuns: ”La unele dintre ele, statul este acționar. Vom vedea care este decizia, deocamdată trebuie să vedem circuitul banilor. Dacă acești bani se duc doar către plata salariilor, de exemplu, și nu se duc în dividende sau în  acțiuni, se poate discuta, vom vedea, nu știu exact. În primul rând trebuie făcută analiza, să vedem câte companii sunt. Eu nu mai știu exact cifra dar cred că erau peste 600 de companii care aveau legătură cu acel (…) rusesc dar, înainte de toate, România trebuie să aplice sancțiunile pe care le-a impus Comisia Europeană, asta înseamnă că trebuie să știm exact fiecare leu unde se duce.”

”Avem gaze în Marea Neagră, trebuie doar să trecem legea offshore”

Cât despre cum găsim gaze pentru iarna următoare și de unde, având în vedere că luăm gaz de la Gazprom, Florin Cîțu a spus: ”În primul rând, pentru această iarnă, rezervele sunt asigurate, nu este nicio problemă. Pentru perioada următoare, și iarăși este important să vedem ce înseamnă să investești. În primul rând avem mai multe planuri. Pentru iarna următoare, deja ministrul Energiei a fost în Qatar, se duce la Baku, pentru a găsi resurse pentru iarna viitoare dar, nu trebuie rezolvată doar iarna viitoare, trebuie ca pentru viitor, până în 2026, să ne asigurăm că România este securizată, din punct de vedere energetic, asta înseamnă investiții. Criza energetică, nu doar din România, ci și din Uniunea Europeană, arată clar lipsa investițiilor în acest domeniu. Dacă investim în următorii ani de zile, vă garantez că până în 2026 -2027, România ar putea deveni securizată energetic . Avem gaze în Marea Neagră, trebuie doar să trecem legea offshore, să înceapă investițiile și din 2027 putem să scoatem primele gaze din Marea Neagră, deja. România are resurse, nu ar trebui să mai așteptăm.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel