Florin Cîțu și Marcel Ciolacu au dansat hora în parlamentul Republicii Moldova 
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Președinții Senatului și Camerei Deputaților, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, s-au prins într-o horă mare cu parlamentarii din România și Republica Moldova, după ce au semnat declarația comună a celor două Legislative, în care se reiterează „sprijinul necondiţionat” pentru țara vecină.

După mai bine de șase ore de dezbateri și luări de cuvânt, în cadrul ședinței comune a Parlamentelor României și Republicii Moldova, a fost semnată Declarația comună prin care se reiterează sprijinul necondiţionat asumat de România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică şi parcursul european al Republicii Moldova.

Președintele Senatului României, Florin Cîțu, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu au semnat Declarația comună, moment despre care au spus că este „unul cu adevărat istoric”.

La finalul ședinței, maestrul Gheorghe Zamfir și Orchestra „Lăutarii” din Chișinău au susținut un recital de muzică populară.

Mai mulți parlamentari români și moldoveni s-au prins în horă, între care și președinții Parlamentului României, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, relatează Mediafax. 

Declarație comună România-Republica Moldova

Reprezentanţii Parlamentelor Republicii Moldova şi României au semnat, sâmbătă, o Declaraţie comună în care se reiterează "sprijinul necondiţionat" asumat de-a lungul timpului de toate forţele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică şi parcursul european al Republicii Moldova.

"Subliniem faptul că perspectiva concretă de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este elementul esenţial al continuării pe calea reformelor, care va încuraja populaţia Republicii Moldova în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale şi îi va da speranţa că într-un viitor apropiat va fi parte a familiei europene, inclusiv sub raportul asumării valorilor europene şi al creşterii nivelului de trai. Reiterăm sprijinul necondiţionat asumat de-a lungul timpului de toate forţele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică şi parcursul european al Republicii Moldova. Salutăm dinamica excelentă a dialogului şi cooperării bilaterale, la toate nivelurile, între România şi Republica Moldova. În mod special, punctăm obiectivul prioritar asumat în comun privind implementarea proiectelor strategice bilaterale, inclusiv interconectările din domeniul energiei, transporturilor şi infrastructurii", se arată în document.

Unirea eforturilor celor două părţi reprezintă "fundamentul solid pentru realizarea obiectivului strategic prioritar de racordare fermă şi ireversibilă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană", prin sprijinul României, se precizează în Declaraţia comună.

Interconectarea piețelor 



"Un pilon important în acest sens este reprezentat de interconectarea pieţelor, iar România se angajează să îşi sporească sprijinul pentru creşterea competitivităţii economiei Republicii Moldova şi să îşi intensifice prezenţa şi investiţiile în vederea dezvoltării parteneriatului economic într-un climat de stabilitate şi de predictibilitate economică asigurat la standarde europene şi la nivelul de ambiţie asumat de ambele state. Remarcăm, în acest sens, angajamentul solid al autorităţilor Republicii Moldova pentru implementarea de reforme în domenii precum cel al justiţiei, combaterii corupţiei, consolidării statului de drept şi a rezilienţei, al bunei guvernări, al libertăţii economice şi antreprenoriale şi al eficientizării administraţiei publice, care reprezintă aspecte esenţiale atât pentru dezvoltarea de ansamblu a Republicii Moldova, cât şi pentru avansarea parcursului său european", prevede documentul.

Potrivit sursei citate, România va continua să acorde "sprijin robust şi constant" în cadrul acestor demersuri care vizează obţinerea calităţii de stat candidat şi avansarea decisivă, în baza meritelor proprii şi a unor eforturi ferme de reformă, a traseului european al Republicii Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel