Investitorii străni, aur pentru Florin Cîțu. Mircea Coşea, FERM: Nu ştim în ce constă. Firmele scot capitalul!
Profesorul Mircea Coşea a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, cum trebuie abordată chestiunea "încrederii investitorilor străini în Guvernul Orban", clamată de Florin Cîţu, dar şi cum trebuie privit programul de relansare economică lansat pe 1 iulie.
"Ar trebui făcut un echilibru între firmele româneşti şi cele străine, dar problema nu este asta. Problema este că, deocamdată, nu ştim în ce constă încrederea investitorilor străini. Atât timp cât, pe piaţa internaţională, România se împrumută la dobânzi mai mari decât oricine în Europa, nu ştiu cum se justifică această încredere. Atât timp cât cei mai mari investitori străini din România, Renault şi Ford, închid capacităţi importante din producţie, 25-30 la sută, şi disponibilizează oameni, iarăşi nu văd ce încredere este în viitorul economiei româneşti. Aşa că nu se înţelege foarte bine ce înseamnă încredere, câştigarea încrederii. România, pe de altă parte, nici nu reuşeşte să aibă o anumită înţelegere cu marile companii pe rezolvarea problemei transferului de profit. În vestul Europei, Franţa, Marea Britanie, au avut loc negocieri în urma cărora statele respective au primit din partea acestor firme sume importante, sume care au fost investite ulterior în diverse sfere, de la cea social-cultural, la cea productivă. La noi asta nu s-a întâmplat!
Deocamdată, conform datelor oficiale, capitalul străin cam iese din România, nu intră. Sigur, nu e vina Guvernului, pentru că e şi situaţia cu coronavirusul. Dar dacă vorbim de încrederea asta, poate că ar fi aşteptat să vadă planul de relansare.", a declarat Mircea Coşea în exclusivitate pentru DC NEWS.
Planul de relansare economică, analizat. "Greu de pus în practică"
"Nu cred că e bine să ne batem joc de acest plan. Lucrurile astea, aproape înjurături la adresa lui, nu sunt bine venite, în contextul în care singura idee de relansare în România este acest program. Niciun alt partid nu are un astfel de plan. Astfel încât, bine ar fi să fie comentat critic, dar nu prin discurs politicianist. Mie mi se pare că este o listă de dorinţe, de deziderate pe care românii le au de 30 de ani, autostrăzi, spitale, drumuri, să fie totul bine. Nu poate fi clasat la categoria program de guvernare, pentru că mă aşteptam să aibă un grafic precis cu măsuri de ieşire din pandemie până la finalul anului. Programul pe 10 ani e unul de perspectivă, greu de pus în practică, din 2 motive. În primul rând, pentru că nu avem suportul instituţional pentru astfel de obiective măreţe. Al doilea motiv este legat de finanţare. În multe cazuri se spune că se finanţează de la buget, dar nu se spune cum va fi finanţat bugetul, pentru că bugetul nostru este pe ultimele locuri în Europa, iar fondurile europene React EU nu vin curând sau nu vin deloc.
Altfel, sunt şi lucruri care mi-au plăcut. De exemplu, se vorbeşte despre o încercare, şi e prima oară când apare ideea, de dezvoltare prin investiţii fără să se promită creşteri de salarii şi pensii. S-a eliminat partea asta pur populistă. Mi-a plăcut că se vorbeşte de o atragere a tineretului spre rural, pentru agricultură. Mi-a plăcut şi ideea cu fondul naţional de investiţii.", a mai explicat profesorul.
"Nu are măsuri imediate şi concrete"
"În condiţiile unui astfel de program, care nu e nici de guvernare, dar are doi autori, preşedinţia şi Guvernul susţinut de un partid, pe un termen lung, plecând de la ideea că nu există nicio siguranţă că tot dl Orban şi PNL va fi la guvernare, am putea discuta de un program de ţară. Unul care să identificare marile obiective ale României. Dar apar două lucruri aici.
Primul, un program de ţară nu trebuie făcut de partid, ci sub umbrela preşedintelui de către comisii de experţi. În al doilea rând, dacă am avea un spirit de oameni cu cap, acest program l-am prelua ca un pretext pentru un consens politic pe termen lung. E utopic, pentru că sunt alegeri, se vor bate între ei, dar ar fi frumos. Am repeta istoria dezvoltării explozive a ţărilor învinse în al Doilea Război Mondial. Atunci, indiferent de partide, programul s-a respectat.
Nu e un program de guvernare pentru că nu are măsuri imediate şi concrete. În momentul când nu ai bani de pensii şi alocaţii, pare ridicol să spui că vei da bani la unii şi la alţii, ce scrie în program. Toate astea nu au un timing. Acum trebuia! Dacă promiţi ceva, trebuie să ai şi siguranţa că vei acoperi promisiunea cu orice risc. Ori riscul este împrumutul la dobânzi din ce în ce mai mari", a conchis Mircea Coşea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News