Florin Călinescu, despre "pandemia numită Schengen": E atât de simplu. Atât trebuie să facă Iohannis
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Florin Călinescu, despre "pandemia numită Schengen": E atât de simplu. Atât trebuie să facă Iohannis / Foto: Captură video Realitatea Plus
Florin Călinescu, despre "pandemia numită Schengen": E atât de simplu. Atât trebuie să facă Iohannis / Foto: Captură video Realitatea Plus
Actorul Florin Călinescu a vorbit despre aderarea României la Spațiul Schengen.

Actorul Florin Florin Călinescu a vorbit despre aderarea României la Spațiul Schengen, afirmând că și țara noastră ar trebui să blocheze anumite inițiative europene, dacă nu ni se permite intrarea în Schengen din cauza poziției Olandei.

"Dacă vreți, discutăm despre pandemia numită Schengen. E atât de simplu, nu ține de olandezi, nu ține de gurile Dunării, nu ține de nu știu ce criterii cu care suntem aburiți, ci ține de președintele țării și de, să zicem, poate de primul ministru... E foarte simplu, Turcia nu este în UE, este în NATO, vrea Finlanda și Norvegia să vină în NATO, Turcia zice "mhhh". Polonia și Ungaria sunt în UE, da? Când vor să obțină ceva, când îi amendează în general, la început vocal că "domnule, nu ați respectat anumite lucruri", democrație, cutare și nu știu ce, Polonia și Ungaria imediat spun "bine" și așteaptă la cotitură pentru că trebuie să ai unanimitate.

E atât de simplu regulamentul la ora asta, vor să îl schimbe, pentru că, într-adevăr, anumite lucruri nu pot fi ținute în loc la nesfârșit de o țară, dar deocamdată Iohannis ar trebui să zică: "Ce? Nu ne băgați? Vreți să punem mazăre cu bobul roșu? Da. România se opune". E vehement Viktor Orban, nu? La limita ofsaidului și pe urmă cedează, vine vorba de miliarde, dar zice: "Ce vă băgați, sunt ales de cetățeni, țara mea...". Ungaria veto se opune suspendării relațiilor cu Rusia. Atât trebuie să facă Iohannis, să zică: "Nu intrăm în Schengen? România se opune, nu știu, să mâncăm lăcuste, să punem în discuție consumul de lăcuste", a spus Florin Călinescu la Realitatea Plus.

România în Schengen. Premierul Ciucă, avertisment pentru europarlamentarii români. Le-a cerut să renunţe la discursurile agresive faţă de Ţările de Jos

Premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu europarlamentarii români în timpul vizitei la Bruxelles. Acesta i-a avertizat pe eurodeputaţi să renunţe la discursurile agresive faţă de Ţările de Jos, cu privire la aderarea României în Schengen. 

Potrivit unor surse politice, premierul a menţionat că tendinţa de a forţa cu discursuri agresive nu ajută la obţinerea rezultatelor urmărite, ci dimpotrivă. Astfel, premierul ar fi spus că trebuie urmată o linie înţeleaptă, cu argumente, diplomatică, cu explicarea a ceea ce s-a făcut, cu argumentele pe care România le are şi care nu sunt deloc puţin. 

Aceleaşi surse politice afirmă că premierul a avertizat de două ori să se renunţe la discursuri nepotrivite. La aceste întâlniri au fost prezenţi aproape toţi europarlamentarii români, cu 2-3 excepţii, conform aceloraşi surse. 

"În ceea ce priveşte Schengen, vreau să vă spun că toţi interlocutorii au subliniat susţinerea de care România se bucură pentru a continua şi finaliza procesul de aderare. Au fost, cum foarte bine se ştie, activităţi de evaluare. Comisia de Evaluare şi-a desfăşurat activitatea luna aceasta două zile în România, iar rezultatele comisie de evaluare sunt cât se poate de pozitive şi asigură continuarea cadrului de evaluare şi discuţii în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen, astfel încât atunci când va fi luată decizia în consiliul JAI, să putem avea susţinerea pe baza meritului care trebuie să îi fie recunoscut ţării noastre pentru tot ce a realizat pentru a îndeplini cerinţele acordului Schengen. 

Este foarte bine cunoscut că în momentul de faţă sunt anumite probleme care trebuie clarificate în relaţie bilaterală cu Olanda. Au fost întreprinse demersuri şi am arătat deschidere faţă de punerea la dispoziţie a tuturor elementelor care sunt necesare pentru a finaliza aceste clarificări. A fost transmisă o scrisoare de invitare din partea ministrului de Interne la adresa omologului olandez, astfel încât o comisie, o delegaţie, care vrea să vină să îşi clarifice lucrurile încă neelucidate să vadă la faţa locului tot ce s-a întreprins şi am convingerea că, aşa cum a rezultat din întâlniri şi discuţii, toate aceste chestiuni vor fi rezolvate în timp oportun", a declarat premierul Nicolae Ciucă. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel