Data publicării:

Florii 2019. Tradiţii şi obiceiuri: Ce trebuie să facă fetele nemăritate în această zi

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Florii 2019
Florii 2019

Florii 2019. Tradiţii şi obiceiuri: În a şasea duminică din Postul Mare, creştinii sărbătoresc Floriile. Aceasta este cea mai importantă sărbătoare înainte de Învierea Domnului. Românii ţin cont de câteva tradiţii şi obiceiuri în această zi. 

Florii 2019. Tradiţii şi obiceiuri: Iată câteva dintre tradiţiile şi obiceiurile cele mai cunoscute de români.

Potrivit tradiţiei, mărţişorul purtat până în ziua de Florii se pune pe ramurile unui pom înflorit, iar zestrea fetelor se scoate afară pentru a se aerisi. 

O altă tradiţie spune că, în ziua de Florii, părinţii trebuie să-i lovească pe copii cu o nuieluşă de salcie când se întorc de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Dacă ai ţinut post şi te-ai împărtăşit în ziua de FLorii, tradiţia spune că trebuie să-ţi pui o dorinţă, iar aceasta se va îndeplini. 

Tradiţii şi obiceiuri de Florii în diferite zone ale ţării

 

În Banat şi Transilvania, fetele nemăritate pun o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit, iar după răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.

În Moldova femeile prepară plăcinte, pe care le dau de pomană săracilor. Este o zi în care, în fiecare zonă, se împarte pentru sufletul celor plecaţi dintre cei vii.

În Oltenia, există un obicei numit  "Iertarea de Florii" sau "Spovedania pe petic alb". Tinerii care s-au căsătorit în urmă cu un an se îmbracă în hainele din ziua nunţii, merg la biserică, unde, îngenunchind pe un petic de pânză albă, sunt spovediţi de preot, după care, aceştia merg la naşii de cununie, la socrii mari şi mici pentru a-şi cere iertare.

Tradiţii de FLorii de Florii la alte popoare

 

Arabii aprind candele împodobite cu flori, pe care le pun printre frunze de palmier, iar grecii împletesc cruci din tulpini. La popoarele slave este obiceiul ca cei apropiaţi să îşi dăruiască ramuri de salcie în această zi.

În duminica Floriilor milioane de români îşi sărbătoresc ziua onomastică. Astfel, cei care poartă nume de flori, precum Florin, Viorel, Viorica, Brânduşa, Crăița, Lăcrămioara ori Margareta sunt sărbătoriţi în această zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel