Fiul lui El Chapo și fostul său partener, arestați pentru "conducerea unui cartel de droguri"
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa foto Pixabay
Sursa foto Pixabay
Regele mexican al drogurilor Ismael „El Mayo” Zambada și un fiu al fostului său partener, Joaquin „El Chapo” Guzman, au fost arestați joi în El Paso, Texas, într-o lovitură importantă pentru autoritățile americane care ar putea, de asemenea, să remodeleze peisajul criminal mexican și mondial.

Zambada este unul dintre cei mai importanți traficanți din istoria Mexicului și a co-fondat Cartelul Sinaloa împreună cu El Chapo, care a fost extrădat în SUA în 2017 și ispășește o pedeapsă pe viață într-o închisoare de maximă securitate.

Atât Zambada, cât și Joaquin Guzman Lopez, un fiu al lui El Chapo, fac obiectul unor acuzații multiple în SUA pentru introducerea pe străzile americane a unor cantități uriașe de fentanil și alte droguri. Supradozele de fentanil au crescut și au devenit principala cauză de deces pentru americanii cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani.

Zambada, despre care se crede că are 70 de ani, și Guzman Lopez, care are 30 de ani, au fost reținuți după ce au aterizat cu un avion privat în zona El Paso.

Guzman Lopez l-a ademenit pe Zambada în SUA, potrivit a trei actuali și foști oficiali americani familiarizați cu operațiunea, care au solicitat anonimatul pentru a vorbi deschis despre evenimente.

Președintele SUA, Joe Biden, a salutat vineri arestările și a promis să continue combaterea traficului de droguri.

"Prea mulți dintre cetățenii noștri și-au pierdut viața din cauza flagelului fentanilului. Prea multe familii au fost distruse și suferă din cauza acestui drog distructiv", a afirmat el într-o declarație.

Autoritățile americane au făcut din "șefii drogurilor" ținte-cheie, încheind frecvent acorduri de înțelegere cu aceștia în schimbul informațiilor care duc la capturarea altor figuri de rang înalt din cartel.

Reuters nu a putut confirma imediat că a fost încheiat un acord de negociere a pledoariei, dar dacă Zambada a fost trădat de Guzman "El Chapo" Lopez, acest lucru ar putea avea ramificații majore pentru cartelul Sinaloa.

Un război sângeros între carteluri a izbucnit în 2008, când un alt lider senior din Sinaloa a fost arestat. Membrii familiei acestuia l-au acuzat pe El Chapo că a orchestrat arestarea împreună cu autoritățile mexicane, declanșând o ruptură violentă între două facțiuni puternice ale grupării criminale.

O nouă generație de "lorzi ai drogurilor"

Guzman "El Chapo" Lopez este unul dintre cei patru fii ai lui El Chapo - cunoscuți sub numele de Los Chapitos, sau Micii Chapos - care au moștenit facțiunea tatălui lor din cartel. Fratele său, Ovidio Guzman, a fost arestat anul trecut și extrădat în SUA.

În ultimii ani, cartelul Sinaloa a devenit cea mai mare țintă pentru autoritățile americane, care au acuzat "sindicatul" infracțional că este cel mai mare furnizor de fentanil către SUA.

Zambada și Guzman Lopez fac obiectul unor acuzații multiple în SUA "pentru că au condus operațiunile criminale ale cartelului, inclusiv rețelele sale mortale de producție și trafic de fentanil", a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.

Arestarea lui Guzman Lopez a fost raportată pentru prima dată de Reuters, înainte de declarația Departamentului de Justiție care a confirmat că aceștia au fost reținuți în El Paso.

Un angajat de pe aeroportul Santa Teresa, de lângă El Paso, a declarat joi după-amiază pentru Reuters că a văzut un avion Beechcraft King Air aterizând pe pistă, unde agenții federali așteptau deja.

"Doi indivizi au coborât din avion ... și au fost luați în custodie cu calm", a declarat bărbatul, care a refuzat să își împărtășească numele din cauza îngrijorării pentru siguranța sa.

"Părea un lucru destul de calculat, aranjat", a adăugat el.
Autoritățile americane au oferit o recompensă de 15 milioane de dolari pentru capturarea lui Zambada, în timp ce pentru Guzman Lopez exista o recompensă de 5 milioane de dolari.

Cartelul Sinaloa face trafic de droguri în peste 50 de țări din întreaga lume și este unul dintre cele mai puternice două grupuri de crimă organizată din Mexic, potrivit autorităților americane.

Zambada și fiii lui El Chapo fac parte din două generații diferite de traficanți, cu stiluri diferite.

Zambada este cunoscut ca fiind un lord al drogurilor "de școală veche", care evită lumina reflectoarelor și operează în umbră. Fiii lui El Chapo, dimpotrivă, au reputația de a fi narcomani ostentativi care au atras atenția pe măsură ce au urcat în ierarhia cartelului.

Fiii lui El Chapo sunt, de asemenea, cunoscuți ca fiind mai violenți și mai temperamentali decât Zambada, care avea reputația unui operator viclean.

Zambada și fiii lui El Chapo au avut o relație conflictuală de când tatăl lor a fost extrădat în 2017, iar arestările lui Zambada și Guzman Lopez ar putea declanșa instabilitate sau chiar violență în zonele lor centrale din nordul statului Sinaloa, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel