Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Fisură pe ISS: NASA refuză să acrediteze teoria 'unui act deliberat'

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Agenţia Spaţială Americană NASA a refuzat din nou să acrediteze teoria sabotajului după descoperirea, în luna august, a unui mic orificiu în peretele capsulei ataşate Staţiei Spaţiale Internaţionale, în condiţiile în care Rusia a evocat săptămâna aceasta un act deliberat, relatează miercuri AFP.

Dmitri Rogozin, directorul agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, anunţase luni că prima comisie de anchetă rusă a concluzionat că orificiul nu este rezultatul unei defecţiuni de fabricaţie.

'Rămâne versiunea unui act deliberat. Cum a apărut? O a doua comisie va determina acest lucru', declarase Rogozin. NASA a rămas însă prudentă şi a anunţat miercuri într-un comunicat că 'această concluzie nu înseamnă obligatoriu ca orificiul să fi fost făcut în mod deliberat sau cu rea intenţie'.

'NASA şi Roscosmos anchetează incidentul pentru a determina cauza', a anunţat agenţia. O ieşire în spaţiu a astronauţilor este prevăzută în octombrie pentru a obţine mai multe informaţii. Jim Bridenstine, administratorul NASA, va avea o întâlnire cu omologul său rus pe 11 octombrie la Baikonur, în Kazahstan, de unde va pleca viitoarea misiune. Va fi prima lor întâlnire. Directorul executiv al Roscosmos, Sergkei Krikaliov, a declarat la rândul său că agenţia evaluează posibilitatea atât a unui impact intenţionat cât şi neintenţionat în carcasa navei', potrivit agenţiei Interfax. 'Se studiază toate posibilităţile, inclusiv un accident sau o rea intenţie. Nu vrem să credem că a fost vorba de o rea intenţie, dar studiem şi un scenariu în care fisura să fi fost provocată la bord', a subliniat Krikaliov.

Ipoteza unui orificiu făcut de astronauţii americani

Mass-media ruse au evocat şi ipoteza unui orificiu făcut de astronauţii americani pentru a crea o situaţie de alertă şi a permite aducerea pe Pământ a unuia dinte colegii lor care era bolnav, variantă pe care responsabilii ruşi au dezminţit-o imediat. Şase persoane se află în prezent la bordul ISS: Oleg Artemiev şi Serghei Prokopiev din partea Rusiei, Drew Feustel, Arnold Robert şi Serena Aunón-Chancellor din partea SUA şi germanul Alexander Gerst, din partea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel