Data publicării:

Firma media a lui Donald Trump atinge aproape 10 miliarde de dolari la debutul pe bursă

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Acțiunile firmei de media a fostului președinte american Donald Trump au crescut vertiginos la debutul pe bursa de la New York, lăsând pe hârtie o participație majoritară a acestuia în valoare de aproape 6 miliarde de dolari (4,8 miliarde de lire sterline) la un moment dat.  

Trump Media & Technology Group (TMTG), vehiculul pentru platforma sa de social media, rivală cu X, numită Truth Social, a câștigat 50% pe Nasdaq în tranzacțiile de marți după-amiază.

În câteva ore, evaluarea companiei a depășit 10 miliarde de dolari, dar valoarea maximă, de 74 de dolari pe acțiune, a dispărut înainte de închiderea pieței. Acțiunile au încheiat ziua la 58 de dolari, potrivit datelor LSEG.

Analiștii au sugerat că investitorii au fost mai degrabă susținători ai lui Trump înaintea alegerilor prezidențiale iminente decât instituții și că a fost cea mai în vogă acțiune de pe bursele americane.

Acțiunile se tranzacționau sub numele de DJT - inițialele domnului Trump - ceea ce îi conferă o amprentă personală, în condițiile în care acesta se confruntă cu o serie de facturi legale mari în urma a patru procese penale și se luptă să strângă fonduri pentru candidatura sa la un nou mandat la Casa Albă.

Listarea la bursă a fost posibilă doar datorită unei fuziuni cu o companie fantomă listată la bursă numită Digital World Acquisition Corp.

Această tranzacție, care a durat doi ani, a fost finalizată la începutul acestei săptămâni, în urma aprobării autorităților de reglementare, ceea ce a permis companiei respective să devină TMTG.

Utilizarea de către acesta a așa-numitei societăți de achiziție cu scop special (SPAC) pentru a lansa TMTG a însemnat că a ocolit calea tradițională de introducere pe piață prin intermediul unei oferte publice inițiale.

Trump a lansat Truth Social în 2022, după ce a fost interzis de pe Facebook și Twitter (acum sub numele de X)

Vânzarea acțiunilor va aduce 300 de milioane de dolari pentru Truth Social, care susține că are zeci de milioane de utilizatori.

Documentele arată că a obținut venituri de 3,5 milioane de dolari din operațiunile sale în primele nouă luni ale anului 2023, cu pierderi de zece ori mai mari decât această sumă.

Trump a lansat Truth Social în 2022, după ce a fost interzis de pe Facebook și Twitter, cunoscut acum sub numele de X.

Trump Media a spus într-o declarație: "Credem că începerea tranzacționării lui DJT pe piețele publice atestă cererile americanilor pentru platforme de exprimare liberă care resping cenzura sufocantă impusă de Big Tech".

Experții de pe piață au sărit rapid pe cifre.

Thomas Hayes, președinte al Great Hill Capital, a declarat: "Evaluarea afacerii este bogată în raport cu fundamentele care stau la baza acesteia, dar nu m-aș pune în fața ei pe termen scurt".

"Această evaluare ar putea fi mai mult o aproximare asupra entuziasmului susținătorilor lui Trump decât o estimare rezonabilă a perspectivelor de bază ale afacerii", a mai spus el

Așa-numitele reguli de blocare îl împiedică pe Trump să acceseze cele 78,75 milioane de acțiuni pe care le deține la TMTG - o participație de 69% - timp de cel puțin șase luni.

Cu toate acestea, se crede că consiliul de administrație i-ar putea acorda o derogare, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel