Firea, titlu de cetățean de onoare pentru 13 personalități de renume
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Gabriela_Firea
Gabriela_Firea
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a conferit marţi seara, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Teatrul Odeon, titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti unui număr de 13 personalităţi din domeniul academic, artistic, sportiv şi medical, care au primit această distincţie în urma votului acordat de Consiliul General în acest an.

Titlul a fost conferit: Cristinei Neagu, Maiei Morgenstern, Cezarei Dafinescu, Ilenei Stana Ionescu, lui Eugen Simion, Ivan Patzaichin, Mircea Lucescu, Helmuth Duckadam, George Mihăiţă, Marius Bodochi, Cătălin Constantin Badiu, Nicolae Istudor şi Pavel Năstase.

"Suntem în anul Centenarului Marii Uniri şi care e modalitatea cea mai potrivită de a ne arăta recunoştinţa pentru eroii naţiunii noastre decât demonstrând respectul faţă de eroii zilelor noastre? Fie că e vorba de academicieni, profesori universitari de prestigiu, medici eminenţi, recunoscuţi în întreaga Europă, care au lăsat joburi bine plătite în Europa şi s-au întors în ţară, pentru a-i trata pe pacienţii români, fie că e vorba de glorii ale sportului sau iluştri oameni de cultură, artă şi teatru, cu toţii împreună determină ca Bucureştiul să fie cu adevărat o capitală europeană, o capitală internaţională. Împreună cu ei suntem mai bogaţi în cultură, în spiritualitate, în educaţie, în cercetare", a declarat primarul general.

Cristina Neagu, cetățean de onoare

Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii în 2010, 2015 şi 2016, accidentată la semifinalele Campionatului European de handbal feminin - EHF EURO 2018 din Franţa, a urcat pe scena Teatrului Odeon în cârje. Ea a primit nu doar diploma de cetăţean de onoare, ci şi un aranjament floral sub forma cifrei unu.

"Suntem extrem de mândră şi onorată să primesc această distincţie în oraşul în care m-am născut, în care am crescut, pe care îl iubesc, oraşul în care am făcut primii paşi în sport şi oraşul în care m-am întors să fac performanţă la cel mai înalt nivel. Am încercat şi o să încerc în continuare, atunci când mă voi recupera, să fac cinste sportului pe care îl practic şi să duc pe cât posibil numele României cât se poate de sus în lume", a spus ea.

Actriţa Maia Morgenstern, protagonistă a peste o sută de roluri de teatru, s-a declarat bucuroasă şi mândră să primească acest titlu.

"Aş putea să găsesc cuvinte neconvenţionale, cuvinte să măsoare bucuria, satisfacţia, emoţia, liniştea, echilibrul, mândria de a mă afla aici, în faţa dvs, mulţumindu-vă pentru această distincţie, alături de prieteni buni, de oameni în care am nădejde, încredere, care nu ezită să mă vadă atunci când lucrurile nu merg atât de bine - şi se întâmplă şi asta - şi oameni care se bucură pe deplin atunci când reuşitele apar... Vă mulţumesc, e o onoare să primesc acest titlu", a spus ea.

Eugen Simion

Filologul Eugen Simion, membru titular al Academiei Române şi fost preşedinte al acestui for, a primit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei la doar două zile după ce a devenit câştigătorul pentru anul 2018 al Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, acordată de Societatea Internaţională de Filologie.

"Nu sunt bucureştean de felul meu, am venit la 18 ani în Bucureşti şi nu am mai plecat. Îmi place această capitală, ador toamnele bucureştene. Înainte îmi plăcea şi primăvara, dar acum a cam dispărut de la meridianul nostru. Aţi vorbit de bine despre mine, eu cred că am făcut doar ceea ce trebuie, ce poate să facă un om, un om care şi-a propus să-şi facă o carieră în cultură", a spus el.

Actriţa Cezara Dafinescu a declarat că timp de 40 de ani a rostit de pe scena Teatrului Naţional "vorbele altora", dar că acum se simte copleşită de emoţii.

"Acum, când a venit rândul să spun ce simt, emoţiile mă paralizează, aşa încât o să spun un singur cuvânt: vă mulţumesc", a declarat ea.

Ivan Patzaichin s-a declarat impresionat de Bucureşti din momentul în care l-a văzut pentru prima dată, adăugând că a apreciat şi a iubit oraşul acesta întotdeauna. Pe de altă parte, a subliniat că de-a lungul ultimilor ani "a visat" ca oraşul să aibă "o Dâmboviţa cât mai prietenoasă" cu oamenii şi a pledat pentru implementarea proiectelor care să redea râul bucureştenilor.

Mircea Lucescu

Mircea Lucescu, unul dintre cei mai titraţi antrenori de fotbal români, a anunţat că dedică distincţia strănepotului său, Lucio.

"Sper să calce pe urmele bunicului şi străbunicului şi să reprezinte şi el ţara, aşa cum noi am încercat să o reprezentăm în lume. Sunt bucureştean, născut în Apărătorii Patriei, am crescut cu această dragoste extraordinară pentru Bucureşti. Am cunoscut absolut toate schimbările şi transformările care s-au făcut de-a lungul anilor. Îmi dau seama că, din ce în ce mai mult, Bucureşti devine o capitală europeană şi eu mă întorc cu dragoste de fiecare dată. Cum am o zi liberă, mă urc în avion şi vin acasă, pentru că Bucureştiul mă încarcă", a spus el.

El a salutat faptul că în ultimii ani administraţia bucureşteană acordă mai multă atenţie sportului şi a subliniat că mişcarea reprezintă o sursă de sănătate. În acest sens, a susţinut şi el proiectul propus de Ivan Patzaichin.

În cadrul ceremoniei, au fost acordate medalii speciale şi diplome de onoare, în semn de recunoaştere faţă de serviciile militare aduse statului român, lui Corneliu Aluneanu, colonel în retragere şi veteran de război, şi lui Ştefan Nica, doi seniori care împlinesc în Anul Centenar vârsta de 102, respectiv 100 de ani.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local.

Vezi și: 
Cristina Neagu, Cetăţean de onoare al Bucureştiului

Consolidare imobile Bucureşti. Gabriela Firea, anunţ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel