Data publicării:
Firea spune că își dă demisia în scandalul cu azilele, dar cu o condiție. Îl ia și pe Pandele și „vor dispărea complet din viața publică”
Ministrul Familiei Gabriela Firea a venit cu noi precizări în scandalul situației cumplite de la azilele de bătrâni din Voluntari și Afumați.
'USR mi-a cerut demisia, domnul Vlad Voiculescu, domnul Cioloș și toți cei din partea așa-numiților haștagi mi-au cerut demisia. Domnule Ciutacu, eu îmi dau demisia, dar mie să îmi spună USR și DIICOT care este vina mea, vina soțului mei, vina consilierei mele, a surorii mele, care a fost într-un birou educațional pentru copii, nicidecum persoane cu dizabilități sau bătrâni.', a spus Gabriela Firea.
'Atribuțiile surorii mele au fost și sunt doar pentru programe educaționale copii, nu a avut nicio oră, un minut sau o secundă cu licențiere, control, verificare cămine de bătrâni sau persoane cu dizabilități. Nici nu face parte dintr-un compartiment economic, achiziții, ca să se poată specula, prin extensie, că poate ar fi avut vreo influență! Rog, din nou, instituțiile statului să aducă dovezile! Unde a fost sora mea șefă la azil, la care azil? În ce județ, în ce oraș?! Eu, în acea secundă, îmi dau demisia de la Minister! Își dă demisia și soțul meu de la Primăria Voluntari și ieșim complet din viața publică!', a declarat Gabriela Firea, într-o intervenție la emisiunea moderată de Victor Ciutacu, la România TV.
Amintim faptul că Tribunalul București a decis ca patru persoane să fie arestate preventiv în ancheta de la azilele groazei din Voluntari și Afumați.
”La data de 05.07.2023 judecătorii de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, au dispus arestarea preventivă a 4 inculpați, arestarea la domiciliu a 11 inculpați, măsura controlului judiciar față de 6 inculpați, pentru o perioadă de 60 de zile și continuarea cercetărilor cu 3 inculpați în stare de libertate.
În cursul acestei zile, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au formulat contestație față de încheierea prin care s-a dispus măsura arestului la domiciliu, controlului judiciar și continuării cercetărilor cu inculpați în stare de libertate” anunță DIICOT.
---
În dosarul azilelor de bătrâni din Ilfov, Tribunalul București a decis arestarea a patru persoane, preventivă. La domiciliu se află în arest alte 11 persoane. De asemenea, şase persoane sunt cercetate sub control judiciar, iar pentru trei a fost respinsă propunerea de arestare preventivă.
Vorbim despre două dosare separate care au ajuns la Tribunalul București în acest caz. În primul dosar, două persoane au fost arestate preventiv, alte șapte fiind lăsate în arest la domiciliu. Două persoane din acest dosar sunt sub control judiciar și pentru una a fost respinsă măsura de arest preventiv.
În al doilea dosar, judecătorii au decis arestarea preventivă a două persoane, arest la domiciliu pentru alte patru. Încă patru persoane sunt sub control judiciar și pentru alte două s-a respins propunerea de arestare.
Deciziile nu sunt definitive.
Amintim că procurorii DIICOt au dispus reținerea a 24 de inculpați și luarea măsurii controlului judiciar față de 2 inculpate, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare. În acest context, fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă a celor 24 de inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.
În urma perchezițiilor la azilele de bătrâni, trei la număr, au fost identificate 98 de persoane vătămate, evaluate medical la fața locului, ulterior transportate la două unități medicale, pentru investigații amănunțite. Șase persoane se aflau în spital la momentul emiterii comunicatului.
Ce anunța DIICOT, în ziua perchezițiilor:
La data de 04.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu polițiști din cadrul Direcția de Investigații Criminale, pun în aplicare 31 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și pe raza județelor Ilfov, Ialomița, Argeș, Călărași, Constanța și Olt, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.
În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna noiembrie 2020, pe raza județului Ilfov au fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile. Exploatarea persoanelor vătămate, persoane vârstnice sau aflate în incapacitatea de a se îngriji singure, a fost realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate, prin constrângere și exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică și/sau psihică de autoîngrijire, scopul final fiind concretizat în obținerea, pe nedrept, de către liderii grupurilor infracționale organizate și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale, prejudiciul estimat fiind în sumă de peste 5,2 milioane lei. (...)
Este vizată cu prioritate salvarea vieții și protejarea integrității corporale a persoanelor vătămate, precum și identificarea și ridicarea unor mijloace de probă. (...)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News