Data actualizării:
Data publicării:

Firea, ANUNȚ care vizează Uber și firmele de taxi

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Gabriela Firea a reacționat după ce s-a afirmat că Primăria Capitalei dorește să își înființeze propria firmă de taxi.

"S-a afirmat că Primăria Capitalei dorește să își înființeze propria firmă de taxi, pentru că a anunțat prin convocator, că 'înființăm un dispecerat pentru taxi și transport'. Vreau să vă spun că nu este așa, nu intenționăm sub nicio formă să achiziționăm autoturisme care s-ar preta activității de taxi. În schimb, venim în sprijinul solicitării asociațiilor taximetriștilor, cu care ne-am întâlnit de mai multe ori, și care reclamă faptul că în Capitală acționează taxi-uri pirat — clone, practic—, de asemenea, că numărul taxiurilor care au primit avize, licențe, aprobări în zonele limitrofe, este mult mai mare decât permite legislația și că anumite controale care se fac din partea Brigăzii Rutiere și a Poliției Locale nu sunt suficiente pentru a dezarma aceste fenomene. De asemenea, tot asociațiile și cluburile taximetriștilor mi-au semnalat un alt fenomen pe care îl observăm cu toții, anumite taxi-uri care nu s-au licențiat nici la Primăria Capitalei și nici în județul Ilfov totuși acționează pe piață prin aplicații proprii și nu plătesc taxe și impozite și atunci, își permit să aibă un tarif mai mic, inducând ideea de concurență neloială", a spus Gabriela Firea pentru Agerpres.

Uber, în atenția ANAF

"Mai este un aspect, sunt cetățeni care spun că nu îi deranjează foarte tare, de exemplu, existența Uber-ului, pentru că pot să plătească cu cardul. Dar cred că trebuie luat în vedere și în analiză și un alt aspect foarte important, și anume că se creează un dezechilibru pe piața de taximetre, se aprobă practic tacit, prin existența acestor taximetre, o concurență neloială cu celelalte firme care vin să se autorizeze și care, practic, au și o responsabilitate în momentul în care primesc această autorizație. Pe când, în cazul celorlalte companii, care nu sunt autorizate ca și firme de taxi, practic statul român nu își încasează banii, este în mod evident o evaziune fiscală și am înțeles că ANAF face deja anumite controale și verificări și cred că toți cetățenii trebuie să înțeleagă faptul că banii nu pot fi folosiți la negru în România și în nicio altă țară din lume. Trebuie să se găsească ori o modalitate de a fiscaliza aceste sume, ori o modalitate de acreditare, de licențiere a acestor autoturisme ca autovehicule de tip taxi. Sunt deschisă oricăror discuții și negocieri, dar nu în defavoarea legii și nu în defavoarea bugetului național și a bugetului Capitalei", a mai zis Gabriela Firea.

[citeste si]

"Nu ne înființăm firmă de taxi"

"Deci, nu ne înființăm firmă de taxi, dar vrem să organizăm mai bine transportul, atât în comun — să știm exact câte autobuze sunt la un anumit moment dat pe traseu, câte tramvaie, câte troleibuze, să nu vină patru deodată în stație, după care așteptăm jumătate de oră și nu vine niciunul — și, de asemenea, în privința taxiurilor și a microbuzelor care funcționează, să fie toate legale. Vă dau un exemplu: dacă un polițist comunitar sau un polițist de la Brigada Rutieră oprește un taxi, șoferului i se cer toate documentele și vrea să verifice dacă are într-adevăr licență. Până în acest moment, existau anumite dubii și subiectivisme, pentru că nu exista o platformă transparentă, unde să se poată afla în timp real dacă există sau nu licență pentru un anumit taxi. Acum se sună direct la dispecerat și prin câteva apăsări de tastă, apare din calculatorul dispeceratului exact dacă acea mașină este sau nu licențiată în București sau în județul Ilfov. Deci, este în favoarea cetățenilor, a consumatorilor de servicii de taximetrie și în favoarea firmelor care înțeleg să respecte legea în țara noastră", a mai spus Primarul General.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel