Firea - actori, ARMISTIȚIU. Plan dacă până joi nu li se vor plăti onorariile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Gabriela Firea FOTO AGERPRES
Gabriela Firea FOTO AGERPRES
Este război în lumea teatrului după ce bugetul pentru bunuri și servicii a fost redus.

Dacă nici săptămâna aceasta, actorii nu își primesc onorariile, vineri este posibil ca Primăria Generală să fie dată în judecată. Vorbim de actorii care au jucat pe contract de colaborare la diverse teatre. Nu este vorba de salariul de bază. Ne referim la actorii care nu au încadrare și joacă în diferite teatre sau actorii care au jucat la un teatru, dar colaborează și cu altele. Actorii așteaptă să primească onorariile care trebuiau plătite prin bugetul pentru bunuri și servicii, nu salariile.

Artiștilor li s-a promis că problema le va fi rezolvată săptămâna aceasta. În caz contrar, vor da în judecată Primăria Generală după tăierile bugetare. Pentru teatrele din București este un armistițiu pentru că vor să vadă ce se va întâmpla după ce au jucat, fiind neplătiți, din ianuarie și până acum.

Nu se știe cum se rezolva problema pe viitor. A tăia de la bugetul pentru bunuri și servicii înseamnă ca sunt imposibile colaborările. Teatrele de reportoriu trebuie să joace doar cu actorii pe care îi iau. Dacă un teatru a angajat în urmă 30 de ani o actriță care juca în Romeo și Julieta, acum aceeași actriță nu mai poate juca acest rol. Ar fi bizar ca o actriță de 50 ani să fie Julieta. Prin urmare, teatrele de repertoriu trebuie să colaboreze cu alți actori, iar plata acestora intră în categoria bunuri și servicii. Cu bugetul tăiat, sunt afectate și teatrele de repertoriu care nu mai pot schimba între ele actori.

Toată această econonomie nu înseamnă nimic pentru București, dar este distrus un domeniu esențial - cultura.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel