Data publicării:

„Fire Narative” - Vernisaj MESÉLŐ SZÁLAK (TAPISERIE / KÁRPITOK)

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Cultura
WhatsApp

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește, în perioada 12 aprilie – 1 mai 2018, o amplă expoziție de tapiserie contemporană maghiară organizată în colaborare cu Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București și Uniunea Artiștilor Tapiseri Maghiari. 

Expoziția va fi vernisată azi, 12 aprilie 2018, ora 19.00, la sediul muzeului din Calea Griviței 64-66, de către Szepes Hédi, istoric de artă și Orbán Annamária, artist textilist.

Din cei aproximativ șaptezeci de membri ai Uniunii Artiștilor Tapiseri Maghiari, în sălile muzeului expun artiștii tapiseri: Tápai Nóra, Zelenák Kati, Sipos Éva, Szabó Verona, Székely Judit, Pápai Lívia, Malik Irén, Kecskés Ági, Kovács Péter, Harmati Zsófia, Balogh Edit, Bényi Eszter, Bocz Bea, Csakó Margit, Maevszka Konc Borjána, Lencés Ida, Kneisz Eszter, Orbán Annamária, Pasqualetti Eleonóra și Nagy Juci. Alte 11 tapiserii sunt expuse la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București (str. Gina Patrichi nr. 8). Lucrările au fost alese de curatoarea Kneisz Eszter.

La vernisaj, violonistele Iolanta Eremie și Diana Ciudin, respectiv, violistul Alexandru Cochisă ne vor oferi un moment muzical.

Arta tapiseriei este un gen specific european care prin reînnoirea formei și a conținutului face parte din arta secolelor XX și XXI. Tapiseria maghiară și-a creat propria școală pornind de la tradiția manufacturilor franceze. Posibilitățile tehnice, specificitățile locale și viziunea artiștilor a deschis noi dimensiuni incitante în această artă. Tapiseria maghiară și-a creat propria școală pornind de la tradiția manufacturilor franceze, toți reprezentanții de marcă ai acestui gen, precum Ferenczy Noémi, Leo Belmonte, Kóródi György și mulți alții și-au desăvârșit studiile la Paris la începutul secolului XX.

Uniunea Artiștilor Tapiseri Maghiari înființată în anul 1996, strânge laolaltă tapiserii maghiari din Ungaria și de peste hotare (Elveția, Franța, Belgia, România), care sunt continuatori și reformatori ai tehnicilor de tapiserie create în Franța secolului al XIV-lea și ulterior răspândită în întreaga Europă.

Uniunea a participat la peste o sută de expoziții, dintre care trebuie menționată prezența la Muzeul de Textile din Washington, o expoziție care a fost vizitată și de președintele Statelor Unite ale Americii, împreună cu familia sa. Sunt de asemenea importante expozițiile din Ceri – Italia, Vancouver – Canada, la sediul ONU din Geneva, la sediul Consiliului Europei din Strasborug. Dintre expozițiile din Ungaria cele mai semnificative au fost cele două expoziții internaționale organizate împreună cu Muzeul de Artă din Budapesta.

[citeste si]

Cu participarea benevolă a 65 de artiști tapiseri, membri ai Asociației, s-au creat cinci lucrări monumentale comune, cu o suprafață de 10-20 metri, o performanță unică în arta decorativă contemporană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel