Data publicării:

Finlanda va închide aproape total granițele cu Rusia. Un singur punct de trecere va mai rămâne funcțional

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Schwoaze/ Pixabay
Foto: Schwoaze/ Pixabay
Finlanda va închide toate punctele de trecere de la granița sa cu Rusia, cu excepția unuia singur, în încercarea de a opri fluxul de solicitanți de azil către națiunea nordică, a declarat premierul Petteri Orpo, miercuri, potrivit Reuters.

Mișcarea guvernului de la Helsinki nu vine ca o surpriză. Finlanda se confruntă cu o creștere a numărului de solicitanți de azil din țări terțe care ajung la punctele sale de trecere a frontierei din Rusia și se pregătește să "ia măsuri" pentru a gestiona situația, declara săptămâna trecută ministrul de interne finlandez.

"Numărul acestora a crescut semnificativ într-un interval scurt de timp. Autoritățile ruse au schimbat modul în care operează pentru a permite călătoriile către Finlanda, chiar și în absența documentelor necesare, ceea ce constituie o intrare ilegală", a explicat atunci ministrul de interne Mari Rantanen în fața reporterilor.

Potrivit ministrului, aproximativ 60 de persoane care solicită azil au ajuns din Rusia începând de luni dimineață. Acest lucru este în contrast cu un total de 91 de persoane care au ajuns fără documente necesare în perioada 1 august - 12 noiembrie, conform autorității de frontieră a Finlandei.

Finlanda nu este singura țară care acuză Rusia în această direcție. 

Ministrul estonian al Afacerilor Interne, Lauri Läänemets, a declarat joi că Rusia a extins o măsură provocatoare, inițial îndreptată împotriva Finlandei, către Estonia, "în mod deliberat" permițând solicitanților de azil fără vize sau permise de ședere să ajungă la un punct de trecere de la frontiera comună, conform agenției de știri Delfi.

„Rusia îi lasă să treacă fără niciun motiv, ceea ce înseamnă că aceste persoane ajung la noi și trebuie să ne ocupăm de problemele lor. Deoarece nu au nicio bază pentru a intra în Uniunea Europeană, este evident o activitate organizată și deliberată pentru a împovăra activitățile la frontiere”, a spus Lauri Läänemets.

Läänemets a mai spus că Estonia a returnat până acum fiecare persoană care a încercat să treacă frontiera fără documente sau permisiune și și-a consolidat pregătirea fiind în strânsă comunicare cu Finlanda și celelalte țări vecine.

Afirmatia ministrului vine în urma deciziei Finlandei de a închide complet patru puncte de trecere la granița cu Rusia de vineri noaptea până în februarie 2024, acuzând Moscova că împinge migranți fără acte către frontieră.

Relațiile dintre Rusia și Estonia s-au înrăutățit după ce Moscova a declanșat invazia cu forțe complete a Ucrainei în februarie 2022, determinând Estonia să expulzeze 21 de angajați ai ambasadei ruse în 2023. Moscova a răspuns prin expulzarea ambasadorului estonian Margus Laidre din Rusia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel