Data publicării:

Finlanda, tot mai aproape de o aderare la NATO

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Finlanda este tot mai aproape de o aderare la NATO.

Un partener al coaliţiei guvernamentale din Finlanda care în mod tradiţional era împotriva aderării ţării nordice la NATO şi-a exprimat, sâmbătă, deschiderea faţă de un asemenea scenariu, ceea ce face ca acest stat să fie tot mai aproape de o integrare în Alianţa Nord-Atlantică în viitorul apropiat, informează dpa. Finlanda s-a opus mult timp opţiunii aderării la NATO, dar recenta invazie militară rusă în Ucraina a dus la o schimbare a opiniilor în ţara ce are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia.

Sondajele de opinie arată că ultimele săptămâni au fost marcate de o creştere spectaculoasă a sprijinului populaţiei pentru intrarea Finlandei în Alianţă. Şefa guvernului finlandez Sanna Marin nu a exprimat o opinie pe acest subiect, dar a precizat că o decizie va trebui luată până la jumătatea lunii iunie.

Ea a spus că obiectivul este ca Finlanda şi Suedia, care sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului 'Parteneriat pentru Pace', să ia decizii similare aproximativ în acelaşi timp. Invazia rusă din Ucraina a dus la o intensificare a dezbaterii asupra acestui subiect şi în Suedia, dar în Finlanda opiniile publicului par să se fi modificat mai rapid.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia. 

VEZI ȘI: BBC MUNDO: Neutralitatea Ucrainei ar putea duce la pace. Ce înseamnă, în realitate, acest lucru

Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut de neutralitate ca parte a unui acord de pace cu Rusia.

Expertul în istorie militară, apărare și securitate Peter Caddick-Adams a explicat ce ar însemna neutralitatea pentru Ucraina și trece în revistă experiența altor țări din istorie care au adoptat un astfel de statut.

Zelensky, actorul devenit președinte, care acum joacă rolul vieții, este un om inteligent. A câștigat inimile unei mari părți a planetei, dar a activat și strategii pentru pace.

O carte pe care a pus-o pe masă este de a pune capăt încercărilor Ucrainei de a adera la NATO. În schimb, el s-a concentrat pe jackpot-ul pentru Kiev al apartenenței la Uniunea Europeană, blocul de 27 de națiuni care i-ar oferi o oarecare siguranță, dar mai ales beneficii economice.

Fiind un viitor membru al UE, dar nu al NATO, situația Ucrainei ar fi similară cu cea a unor țări precum Cipru, Austria, Finlanda, Irlanda, Malta și Suedia. Vezi aici mai mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel