Finlanda spune stop! Ce se întâmplă cu cetățenii ruși
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Războiul din Ucraina arată că Europa 'nu este suficient de puternică', potrivit unui bilanț 'foarte sincer' al prim-ministrului finlandez / Sursă foto: Pexels (Baptiste Valthier)
Războiul din Ucraina arată că Europa 'nu este suficient de puternică', potrivit unui bilanț 'foarte sincer' al prim-ministrului finlandez / Sursă foto: Pexels (Baptiste Valthier)
Finlanda a luat o decizie în privința cetățenilor ruși. 

Finlada va pregăti o "soluţie naţională" pentru a restrânge şi mai mult sau chiar a interzice complet accesul cetăţenilor ruşi, a declarat miercuri agenţiei France Presse ministrul de externe Pekka Haavisto, aflat la New York cu ocazia Adunării Generale a ONU. Din septembrie, autorităţile de la Helsinki au redus cu 90% numărul de vize acordate ruşilor, în contextul reacţiei la invazia Rusiei în Ucraina.

Finlanda a rămas însă singura dintre ţările membre UE care au frontiere comune cu Rusia prin care pot trece cetăţenii ruşi cu vize Schengen, scrie Agerpres. Polonia şi cele trei republici baltice au interzis de la începutul acestei luni accesul majorităţii ruşilor.

Guvernul vrea să ia inițiative mai dure

Guvernul finlandez intenţionează, potrivit lui Haavisto, să adopte la rândul său o linie mai dură, fie prin adoptarea rapidă a unei legi noi, fie prin aplicarea mai strictă a legislaţiei existente, pentru a "limita sau opri complet traficul turistic" rus. Ministrul a afirmat că Finlanda "nu mai vrea să fie o ţară de tranzit pentru vizele Schengen emise de alte state".

Finlanda cere o decizie comună a Uniunii Europene, însă "nu poate fi sigură că aceasta va veni rapid", a mai arătat Haavisto. Conform unui sondaj publicat miercuri de cotidianul Ilta-Sanomat, 70% din finlandezi ar dor să nu li se mai elibereze ruşilor vize turistice.

În aceeaşi zi, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială a rezerviştilor, grănicerii finlandezi au raportat că situaţia la frontieră este normală şi au dezminţit zvonuri apărute online despre cozi de câţiva kilometri la ieşirea din Rusia. 

Rușii, îngroziți de mobilizarea lui Putin. Biletele de avion s-au epuizat în câteva minute după anunț

Toate zborurile directe de la Moscova la Istanbul și Erevan s-au vândut la doar câteva minute după discursul președintelui Rusiei, scrie Focus.ua. 

Rușii au epuizat toate biletele de avion directe de la Moscova către Istanbul și către capitala Armeniei - Erevan, pentru astăzi, 21 septembrie. Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva minute după încheierea discursului președintelui rus Vladimir Putin, în care acesta a anunțat de astăzi începerea mobilizării parțiale în toată țara, potrivit agregatorului de bilete Aviasales.

"La câteva minute după discursul lui Putin, toate biletele directe pentru 21 septembrie către Istanbul și Erevan s-au epuizat", se arată în postarea publicației.

La momentul publicării, pe serviciul Aviasales, se putea găsi un bilet din capitala Rusiei la Istanbul doar cu opțiunea unui transfer de 7 ore la Abu Dhabi pentru aproape 100 de mii de ruble (aproximativ 8150 de roni). Există mai multe opțiuni în cazul Erevanului - rușii încă pot ajunge acolo de la Moscova cu unul sau uneori cu două transferuri la un preț care începe de la 38 de mii de ruble (aproximativ 3 mii de roni). Citește mai multe AICI

Polonia și țările baltice au închis porțile turiștilor ruși

Patru dintre cele cinci țări ale Uniunii Europene care se învecinează cu Rusia au început luni să refuze turiștii ruși, spunând că nu ar trebui să călătorească în timp ce țara lor este în război cu Ucraina. Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au impus noi restricții, deoarece Finlanda a decis să rămână deschisă, deși a redus numărul de programări consulare disponibile pentru călătorii ruși care solicită vize. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel