Finlanda și Suedia „pot conta” pe Germania pentru protecție și sprijin pentru aderarea la NATO
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei
Cancelarul Olaf Scholz își exprimă sprijinul pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Finlanda și Suedia „pot conta” pe sprijinul Germaniei în cazul în care decid să se alăture alianței NATO, a declarat marți cancelarul Olaf Scholz, adăugând că ambele țări beneficiază deja de protecție militară a UE în cazul unui atac, potrivit Politico.

Scholz a spus că invazia Ucrainei de către Rusia a încălcat „toate acordurile și înțelegerile legale pe care le-am găsit în Europa în ultimele decenii… și, prin urmare, nimeni nu poate fi sigur că Rusia nu va mai încălca cu altă ocazie legea internațională și acordurile existente.”

”Clar, pot conta pe sprijinul nostru”

Scholz, care s-a adresat reporterilor alături de prim-ministrul finlandez Sanna Marin și de omologul său suedez Magdalena Andersson, a spus că Germania „urmărește foarte îndeaproape” dezbaterea din ambele țări cu privire la potențiala aderare la NATO și a adăugat: „Pentru noi este clar: Dacă aceste două țări decid că vor să facă parte din alianța NATO, atunci pot conta pe sprijinul nostru.”

Temerile Suediei și Finlandei 

Războiul Rusiei în Ucraina a declanșat temeri în Suedia și Finlanda că ar putea fi următoarea țintă a unui atac al Moscovei, mai ales că niciuna dintre țări nu este membră a NATO, care are în centrul său un pact de apărare reciprocă.

Cu toate acestea, cât de mult ar putea face UE pentru a apăra Suedia sau Finlanda este pus sub semnul întrebării, având în vedere că, spre deosebire de NATO nu include superputerea militară SUA. 

„Atacul Rusiei asupra Ucrainei a schimbat mediul nostru de securitate”

Vorbind după Scholz, Marin a spus că „Finlanda și Suedia se confruntă cu decizii importante privind propria lor securitate” și a continuat: „Atacul Rusiei asupra Ucrainei a schimbat dramatic mediul nostru de securitate”.

„Acum vedem mai clar unde vrea Rusia să ne ducă, și anume într-o lume cu sfere de influență în care cel mai puternic are ultimul cuvânt”, a spus Marin.

Finlanda nu s-a decis cu privire la aderarea NATO

Premierul finlandez a spus că țara ei „nu s-a decis încă” cu privire la aderarea la NATO și s-a referit la discuțiile din parlament, o evaluare care a fost reflectată de suedezul Andersson.

„Toate opțiunile sunt pe masă”, a spus liderul suedez, subliniind că guvernul ei așteaptă prezentarea unui raport de analiză de securitate pe 13 mai, care să servească drept bază pentru discuțiile ulterioare cu parlamentarii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel